Weet FC Emmen donderdag tegen SC Heerenveen de kater van afgelopen zondag weg te spoelen? Het zal wel moeten, want de concurrentie ligt op de loer.

De spelers, staf, het bestuur en de fans van FC Emmen hebben een aantal dagen de tijd gehad om de forse nederlaag tegen FC Groningen (0-4) van afgelopen zondag te verwerken. Getuige de publieke opinie en de bookmakers gold de Drentse eredivisionist op voorhand als favoriet voor de streekderby. Want waar FC Emmen de stijgende lijn te pakken had, was FC Groningen verzeild geraakt in een neerwaartse spiraal. De verslagenheid droop na afloop van de ontmoeting dan ook van de gezichten af bij de Emmenaren. Niet eens zozeer vanwege de nederlaag, maar door de manier waarop. FC Emmen speelde onherkenbaar.

loading  

Hoop op rechtstreekse handhaving

„We hebben niet het lef gehad om te doen wat we normaal doen”, concludeerde Dick Lukkien na afloop. De oefenmeester van FC Emmen doelde op het hoge en vroegtijdige druk zetten, juist datgene waarmee hij en zijn manschappen de afgelopen maanden menig tegenstander het leven zuur maakte. Daardoor bleven de Drenten maar liefst acht wedstrijden op rij ongeslagen en bliezen ze de hoop op rechtstreekse handhaving nieuw leven in. Voetbalminnend Nederland sloot de club in haar armen. Maar die twee nederlagen op rij, tegen Ajax en FC Groningen, hebben er ingehakt. Heeft dat gevolgen voor lijfsbehoud?

Lukkien is duidelijk in zijn bewoordingen: „Gelukkig zijn we ervaringsdeskundigen in het verwerken van dingen en zal je morgen een heel ander FC Emmen zien dan tegen FC Groningen”. Het is te hopen voor de Drentse eredivisionist dat Lukkiens woorden uitkomen, want donderdag staat de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen op het programma. Hoewel de Friezen dit seizoen een van de wisselvalligste ploegen in de eredivisie zijn, kunnen ze wel zeggen dat ze twee keer van FC Emmen hebben gewonnen. In de competitie won SC Heerenveen thuis met 4-0, in de beker werd op De Oude Meerdijk met 1-2 gewonnen.

De hete adem van VVV-Venlo en ADO Den Haag

Het komende duel is niet zonder belangen. Waar SC Heerenveen nog kans maakt op een play-offplek om Europees voetbal, strijdt FC Emmen voor lijfsbehoud. De ploeg staat weliswaar nog op de zestiende plek, goed voor play-offs om promotie/degradatie, maar voelt de hete adem van VVV-Venlo en ADO Den Haag. Slechts twee punten scheidt FC Emmen van de laatste plaats, die het inmiddels maar al te goed kent. Tegelijkertijd heeft de club nog zicht op plek 14 en 15, goed voor rechtstreekse handhaving. Kortom: de druk om te winnen staat er vol op. SC Heerenveen zal zich echter niet zomaar gewonnen geven.

Over de opstelling waarmee hij donderdag ten strijde trekt tegen de bezoekers uit het Friese Haagje, wil en kan Lukkien weinig zeggen. Echter, zoals het er nu naar uitziet is de van een schouderoperatie herstellende Luciano Carty de enige aan Emmen-zijde die niet inzetbaar is. Hij richt zich op komend seizoen.

‘Het is geen onwil’

Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat de oefenmeester, die zijn basiselftal vrijwel zelden door elkaar husselt, dezelfde elf het veld instuurt als zondag tegen FC Groningen. Dat die elf toen futloos oogden, doet daar volgens hem niets aan af. „Het is geen onwil. De uitvoering van FC Groningen was gewoon heel goed.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Emmen