De eredivisie is begonnen: vuurdoop voor Danny Buijs en Dick Lukkien

Zondag beleven ze beiden hun vuurdoop als hoofdtrainer in de eredivisie. FC Groningen-coach Danny Buijs en FC Emmen-trainer Dick Lukkien laten hun gedachten de vrije loop.

Dick Lukkien, FC Emmen:

,,Wat een mediabelangstelling deze week voor het eredivisiedebuut van FC Emmen. Elke dag hadden we journalisten en cameraploegen over de vloer. Hartstikke mooi natuurlijk, maar we moeten er nog wel even een modus voor vinden hoe we dat in de toekomst gaan kanaliseren.

Ik merk dat de mensen me graag woorden in de mond willen leggen. Hoe voelt het nou? Merk je al iets van spanning? Nou, eigenlijk niet. Het klinkt misschien saai, maar we zijn alleen maar bezig onszelf te verbeteren. Ik ben nieuwsgierig of we dat waar we voor staan ook op het hoogste niveau kunnen laten zien. Dat gaan we dit weekend voor het eerst beleven. We vertrekken zaterdag al richting Den Haag zodat we ons optimaal kunnen voorbereiden op zondagmiddag, kwart over twaalf. Dan moet het gebeuren.

ADO Den Haag - FC Emmen vooraf: mag Pedersen meedoen?
Lees verder

Ik heb goede hoop dat de tegenstanders ons niet kennen en dat ze ons een beetje onderschatten. Ik lees natuurlijk ook kranten, zie dat we bijna overal worden afgeschilderd als degradatiekandidaat nummer één. Dat snap ik aan de ene kant wel. We hebben nou eenmaal de laagste begroting van de eredivisie. Tegelijk denk ik dat we met ons spelidee ook in de eredivisie goed uit de voeten kunnen. Ik geloof in mijn spelers. Ze hebben mij in de oefenwedstrijden tegen FC Groningen, Heracles en FC Twente al een bevestiging gegeven, al weet ik natuurlijk ook wel dat de resultaten uit de voorbereiding niets zeggen. Dat heb ik wel geleerd in het betaald voetbal.

Ik ben blij dat we nog een laatste versterking binnen hebben gekregen. Nicklas Pedersen kan hartstikke belangrijk voor ons worden dit seizoen. Een goeie aanvaller, dat staat buiten kijf. Bovendien ervaren op het hoogste niveau. International zelfs.

Ik heb de reacties uit het Groningse gelezen. Dat vooral de plaatselijke horeca blij met hem mag zijn. Dat zijn zaken die aan hem kleven. Ik heb het er met Nicklas over gehad. Hij begint dan wat te lachen, zegt dat hij in het verleden dingen niet goed heeft gedaan, dat hij de eerste is om dat te onderkennen. Ik ben inmiddels acht jaar ouder, zegt hij dan. Hij heeft een vrouw, een kleine, hij kent zichzelf beter. Als club en als trainer hebben we een inschatting gemaakt. Hij trekt duidelijk het boetekleed aan. Dan denk ik dat de voetbalkwaliteiten leidend moeten zijn. Natuurlijk hoort mentaliteit erbij, maar dat topsport een way of life is, heeft hij inmiddels onderkend.

Het riekt ook wel een beetje naar de manier waarop Anco Jansen bij ons binnenkwam vorig seizoen. Een enfant terrible. Overal bonje gehad. Maar ik kijk vooral naar de vraag of iemand past in onze omgeving, of hij past in de ploeg? Anco zouden we niet meer willen missen. En ook bij Nicklas heb ik er een goed gevoel bij. Ik kijk enorm uit naar de start van de competitie met alle jongens.''

Wie is dit jaar titelfavoriet in de eredivisie?

,,Ajax. Zonder twijfel. Alleen al door de aankoop van Dušan Tadić, die ik natuurlijk goed ken vanuit mijn verleden bij FC Groningen. Hij brengt niet alleen individueel extra kwaliteit. Hij is een pure professional, zowel op het veld als buiten de lijnen. Hij zal jongens aan de haren meeslepen naar de sportschool. Bovendien is hij goed voor het groepsgevoel. Echt een topaankoop. Dat opgeteld bij de exceptionele kwaliteiten van mannen als Ziyech, De Ligt en tel uit je winst.’’

Welke club is de gedoodverfde degradatiekandidaat?

,,Daar ga ik niets over zeggen. Weet je, dan zou ik al De Graafschap of Fortuna Sittard moeten roepen, maar waarom? Fortuna heeft het goed gedaan, zijn kampioen geworden, hebben zich versterkt. De Graafschap vind ik ook een ploeg die op het hoogste niveau thuishoort met dat stadion en die achterban. Dus ja. Wij zijn met die andere promovendi niet voor niets op dit niveau beland. Ik vind niet dat er een gedoodverfde degradatiekandidaat is. Ik zie het meer in een rijtje van zeven, acht ploegen die onderaan zouden kunnen eindigen.’’

Danny Buijs, FC Groningen

,,De jongste trainer van de eredivisie. Het is nou al een paar keer tegen me gezegd. Tja, feiten liegen niet. Ik ben nou eenmaal 36. Ik lig er niet wakker van, maar ik kijk natuurlijk wel met een bepaalde spanning uit naar zondagmiddag half drie.

Vitesse - FC Groningen vooraf. Start Buijs met Reis of Van de Looi?
Lees verder

Ik ben ook maar een mens. Een Tweeling zelfs van sterrenbeeld. Nou geloof ik daar niet heilig in, maar ik merk soms wel aan mezelf dat ik twee persoonlijkheden heb. Aan de ene kant kan ik heel zelfverzekerd zijn en vertrouwen hebben in mezelf, maar ik heb ook mijn onzekere momenten en mijn twijfels.

Ik besef toch wel dat ik een beetje onder een vergrootglas lig dit seizoen. Het trainersvak is bovendien een ervaringsvak. Dat wil niet zeggen dat een ervaren trainer altijd een betere trainer is dan een jonger persoon, maar hij is denk ik wel in het voordeel. Dat motiveert me aan de andere kant ook weer om te laten zien dat ik als jonge trainer wel goed genoeg ben.

Bij FC Groningen ben ik in vergelijking met Kozakken Boys wel in een totaal andere wereld terecht gekomen. Dat heeft alles te maken met het instapniveau. Normaal zou je vanuit mijn positie misschien eerst aan de slag gaan in de eerste divisie. Dan doe je het stapje voor stapje. Ik ben direct bij een grote club terecht gekomen. Top negen van Nederland. Dat merk je aan alles. Het is niet meer alleen een traininkje geven, een wedstrijdbespreking houden en dan gaan we het veld op. Er komt zoveel meer bij kijken bij deze club, zowel op als naast het veld. Neem alleen al onze staf met al die specialisten, de media-aandacht. Het is onvergelijkbaar met wat ik hiervoor deed.

Ik heb alle vertrouwen in komend seizoen. De groep heeft de afgelopen zeven weken enorm hard gewerkt. De teamspirit die ik bespeur is geweldig. Er zijn punten die absoluut nog beter moeten, maar dat zal ook voor andere ploegen gelden in de competitie. Die zullen ook nog niet alles perfect voor elkaar hebben. Een goede start zou wel heel lekker zijn. Je hebt vier wedstrijden tot de eerste interlandbreak in september. Dan moet je eigenlijk wel minimaal twee winnen, al zegt een slechte start niet altijd alles. Niet voor niets luidt het gezegde: een goed begin is het halve werk.''

Wie is dit jaar titelfavoriet in de eredivisie?

,,Mijn hart ligt natuurlijk bij Feyenoord, maar het is zonder twijfel Ajax. Wat dat betreft sluit ik me bij de meerderheid aan. Zij hebben het materiaal waar ze absoluut kampioen mee moeten worden.’’

Welke club is de gedoodverfde degradatiekandidaat?

,,Ik heb niet één ploeg, maar dan neig ik toch naar één van de clubs die is gepromoveerd. Zij hebben vaak het laagste budget en moeten bovendien in een laat stadium alles nog op orde brengen. Ze zijn ook nog eens met zijn drieën dit jaar. Van dat trio zal er ongetwijfeld één onderaan eindigen, maar de verrassing van de competitie zal er ook tussen zitten. Maar wie? Lastig. We hebben tegen Emmen en De Graafschap gespeeld. Op basis van die wedstrijden ben ik geneigd om te zeggen dat Emmen beter is, maar weet je. Dadelijk gaat het om het echie en dan zit die Vijverberg helemaal vol met 15.000 man. Fortuna heb ik geen zicht op, VVV gaat zijn tweede jaar in. Tja. Het is lastig te voorspellen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.