Door de coronacrisis mochten er geen draverijen worden gehouden in het Groninger Stadspark. Tot zondagmiddag. De liefhebbers zijn er blij mee, maar hoe lang wordt er nog in Groningen gekoerst?

Op de dag dat oorspronkelijk de klassieke koersen om de Sweepstakes op de agenda stonden, kon er voor het eerst dit jaar gekoerst worden in Groningen. Uiteraard was het corona-protocol van toepassing. Daardoor mochten er maar zeven draverijen verreden worden.

Zo’n 260 toeschouwers zijn getuige van de seizoenstart

Betalende toeschouwers konden nog niet toegelaten worden, maar helemaal stil was het niet langs de zonovergoten drafbaan. Leden van de Koninklijke Hardraverij- en Renvereniging Groningen mochten naar binnen, evenals sponsors, leden van de club van 100 en eigenaren van de deelnemende paarden.

Zo’n 260 mensen waren zodoende getuige van de seizoenstart; een seizoen met een groot vraagteken, want op 9 september stemt de Groninger gemeenteraad over het voorstel van B en W om de huurovereenkomst van de drafbaan per 2021 op te zeggen. Als het aan VVD’er Jasper Boter ligt zal het zover niet komen. Hij keek met veel belangstelling naar de openingskoersen. Verantwoordelijk wethouder Inge Jongman van de Christen Unie was afwezig. Zij eerbiedigt de zondagsrust en slaat alle uitnodigingen om eens een koersdag te aanschouwen consequent af.

Veel trainers en pikeurs vinden dat jammer en zouden haar graag uitleggen waarom de drafsport niets te zoeken heeft bij het hippisch centrum in Tolbert, zoals de wethouder heeft gesuggereerd. Trainer-pikeur Rob de Vlieger, die dankzij de dravers Kapitein Bianco en Easy Going BR gisteren tweemaal zegevierde, had nog wel een boodschap voor de wethouder.

,,Waarschijnlijk denkt zij dat je de Amsterdam Arena kunt sluiten en dat Ajax wel op een Cruyff Court kan spelen. Ik hoop dat de drafbaan voor Groningen behouden blijft, want ik kom er graag en een baan met zo’n lange historie ga je toch niet zomaar sluiten?’’ Met Kapitein Bianco denkt De Vlieger een kanshebber voor de op 2 september te verrijden Sweepstakes in huis te hebben.

Zware koers

Trainer Henk Hamming uit Oudeschoot nam ook twee winnaars mee naar huis. In de draverij voor amatrices en amateurs zag hij hoe Esther Mulder uit Een Iowa River naar een knappe zege stuurde. Iowa kreeg een zware koers aan de buitenzijde, maar wist in de eindstrijd de torenhoge favoriet Joe Fanatic op de knieën te krijgen.

In de slotdraverij had Henk Hamming zijn Jasmine Dragon toevertrouwd aan de kundige handen van Ruud Pools. De man die al meer dan 3.000 koersen won kwam met een goed getimed eindschot precies op tijd om de lang leidende Jack naar de tweede plaats te verwijzen.

Bereden politie

Hamming heeft ook een sterke band met de Groninger drafbaan, maar is ook realistisch. ,,Ik zou het sneu vinden als er in Groningen niet meer gekoerst wordt. Ik ben geboren in Noorderhogebrug en kwam als kind al bij mijn oom Roelof Hamming, die ooit de Gouden Zweep won, op stal. In die tijd was er volop reuring in het Stadspark dankzij de vele trainers en de bereden politie. Dat mis ik de laatste jaren.’’

Voor Servé Dassen werd het een mooie dag. De man uit Stroe beoefent de sport als liefhebber en won met zijn eigen Katie mon Amie de eerste koers in Groningen. De boomlange pikeur moest even nadenken wanneer hij voor het laatst gewonnen had. Dat bleek bijna vijftien jaar geleden geweest te zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Aanrader van de redactie
Coronavirus