De parels van Fandi blijven dromen (+video)

De zonen van FC Groningen-legende Fandi Ahmad liepen stage bij FC Groningen

Als een blonde vrouw Fandi Ahmad (55) gedag zwaait, kijkt hij haar net iets langer na dan noodzakelijk. Koren op de molen van Henk de Haan, zijn onvermoeibare reisleider. ,,Vroeger ging ik in de zomer vaak met Fandi naar de Hoornseplas. Namen we een Nieuwsblad van het Noorden mee. Maakten we gaten in om op het strand naar de vrouwen te gluren, mien jong. Echt waar, hoor. Weet je nog, Fandi? That with the newspaper and the girls?”

Oude bekenden

Een parelwitte lach. Geen commentaar, zegt Fandi dan. De vriendschappelijke wedstrijd tussen FC Groningen onder 19 en de leeftijdsgenoten van Tromsø IL is al een half uur oud, maar Fandi ziet slechts flarden. Hij wordt op sportpark Corpus den Hoorn om de haverklap aangeklampt door oude bekenden. Het weerzien is steevast warm.

Als Fandi zijn blik al eens langer dan een minuut ongestoord op het speelveld kan richten, is de trots van zijn gezicht af te lezen. Zoons Irfan (20) en Ikhsan (18) Fandi spelen in het groen-witte shirt dat senior midden jaren tachtig zoveel moois bracht.

Zoons van hun vader lijken ze op het eerste gezicht niet. Zowel Irfan als Ikhsan is zeker een kop groter. Het zullen de genen van hun moeder Wendy Jacobs, een Zuid-Afrikaans topmodel, zijn.

Sterk FC Groningen

De ontmoeting met het Noorse Tromsø IL is het slotstuk van hun tiendaagse verblijf in Groningen. FC Groningen onder 19 is veel te sterk en wint met 6-0. Beide Fandi’s – Irfan als centrale verdediger, Ikhsan als linkeraanvaller – maken de negentig minuten vol.

Als de oudste van de twee een lelijke smakkerd maakt na een luchtduel, moet er verzorging aan te pas komen. Pa Fandi kijkt onbewogen toe. Zijn zoons hebben niet voor niets net een jaar in het Singaporese leger gezeten. Ze kunnen wel tegen een stootje.

Eer om voor Groningen te spelen

Toch moet Irfan Fandi na de wedstrijd bekennen dat alles inmiddels pijn doet. ,,In Singapore trainen we maar één keer per dag. Hier telkens twee keer. Maar het is een eer om in het shirt van FC Groningen te spelen. Ik houd van het Nederlandse voetbal. De passing en het tempo zijn heel anders dan ik gewend ben. Veel beter, vooral.”

De broertjes Fandi in één beeld gevangen. Ifran Fandi (r) heeft net ingegrepen tegen Tromsø, terwijl Ikhsan Fandi (met opgestoken hand) toekijkt.

‘s Avonds wacht het afscheidsetentje. De Haan neemt de Fandi’s mee naar Peter Hut, de oude clubarts van FC Groningen die het gezelschap heeft uitgenodigd.

Terug naar Groningen

Vandaag stappen vader en zoons in het vlie gtuig naar huis. Of de Fandi’s indruk hebben gemaakt? De Haan heeft nog niets gehoord van de clubleiding. ,,Maar ik weet zeker dat ze zo weer het vliegtuig instappen. Ja toch, Fandi? Of niet dan? Jullie komen hier toch zo wonen?”

Weer die parelwitte lach. Fandi weet maar al te goed dat de salarissen voor spelers buiten de EU per definitie hoog zijn. Te hoog voor FC Groningen, naar alle waarschijnlijkheid. Graag zou hij zien dat zijn kroost in de zomer opnieuw een kans krijgt bij de club waar hij zijn hart decennia geleden aan verpandde. ,,Onze voetbaldroom staat nog steeds overeind”, zegt Irfan Fandi zelfbewust. ,,We willen dolgraag slagen in Europa. En het liefst bij FC Groningen. Al is het alleen maar voor mijn vader.”

De zonen van FC Groningen-legende Fandi Ahmad liepen stage bij FC Groningen

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.