Ze zijn jong, ambitieus en behoren tot de betere speelsters van Schuler Afbouwgroep DOS. Maar de lichamen van Annika Noordink en Priscilla ter Elst stribbelen tegen. Beide handbalsters zijn zwaar geblesseerd en komen dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie.

Dat is een fikse aderlating, stelt hun trainer Rob Fiege. Met Noordink en Ter Elst kan zijn team het de topploegen in de eredivisie best lastig maken, maar zonder de twee twintigjarige sterkhoudsters is dat volgens hem een bijna onmogelijke opgave. De formatie uit Emmer-Compascuum wordt dan te veel afhankelijk van Roxanne Bovenberg.

'Bulging'

Noordink heeft dit seizoen nauwelijks een wedstrijd kunnen spelen. In de voorbereiding op het huidige seizoen kreeg de middenopbouwster meteen al last van haar onderrug. Ze werd uitgebreid behandeld, ging onder de mri-scan en daarop zagen de artsen ‘bulging', een uitpuilende tussenwervelschijf. Ze handbalde kort geleden in de slopende Europacupwedstrijden weer mee, maar door een onverwachte duw tegen SEW ging het toch weer mis. Noordink besloot daarom samen met Fiege dat het beter is om dit seizoen geen risico meer te nemen, ook met het oog op haar (maatschappelijke) toekomst.

Wat volgt is onzekerheid, want wat is er toch mis met haar rug? ,,Waarschijnlijk zit er iets fout in de wervelkolom'', denkt zij zelf. De studente biomedische wetenschappen heeft alleen pijn tijdens het sporten. Daarom moet er een staande MRI-scan gemaakt worden als haar rug belast wordt, bijvoorbeeld met gewichten. Noordink: ,,In Nederland kan dat maar op één locatie en de wachtrij daarvoor is ontzettend lang. Gelukkig heeft mijn chiropractor in Emmen contacten in Bournemouth, Zuid-Engeland. Daar kan ik al binnen één of twee weken terecht. Ik moet dat allemaal wel zelf betalen, maar ik wil gewoon zo snel mogelijk weten wat er mis is.'' Ze spreekt overigens berichten over eventuele verlammingsverschijnselen tegen. ,,Het is niet zo dat ik niet meer kan lopen. Ik voel soms alleen een doof gevoel en een kleine tinteling in mijn voet.''

Knieproblemen

Net als Noordink weet ook teamgenoot Ter Elst niet waar ze aan toe is. Sinds november heeft ze knieproblemen en na de dubbele confrontatie tegen het Servische ZRK Izvor, begin januari, namen deze serieuze vormen aan. ,,Ik ben bij verschillende fysio's geweest en het was allemaal een drama'', legt de van oorsprong cirkelspeelster uit. ,,De een zei de knieband, de ander de meniscus en weer een ander de tractus.''

Een tophandbalster krijgt in Nederland niet dezelfde voorkeursbehandeling als een topvoetballer. Dat frustreert coach Fiege enorm, evenals Ter Elst. ,,Het duurt heel lang voor ik duidelijkheid krijg en ik word er helemaal gek van'', zegt ze. ,,Ik vind ook dat er vanuit club meer gedaan moet worden. Er is echter te weinig professionaliteit. We zijn wel verbonden aan een ziekenhuis in Emmen, maar dat kan dan geen voorrang regelen. Ik heb zelf met mensen uit mijn woonplaats Hengelo gesproken en die hebben redelijk snel een MRI-scan voor me kunnen regelen. Anders duurde het nog langer.''

,,Aan stoppen willen we absoluut niet denken.''

Die MRI-scan vond vorige week plaats en volgens de eerste berichten is er sprake van een stukje kapot kraakbeen en een kniekneuzing, maar ze moet nog wachten op de officiële uitslag en een eventuele operatie.

De handbaltoekomst van Noor-dink en Ter Elst is voorlopig hoogst onzeker. ,,Maar aan stoppen willen we absoluut niet denken'', aldus de twintigers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport