De Tobbers van 2020.

De sportredactie presenteert de Tobbers: wie waren de verliezers van het jaar 2020?

De Tobbers van 2020. Illustratie: Aart Cornelissen

Ook in coronatijd sluit de sportredactie het jaar traditiegetrouw af met de Toppers & Tobbers, het overzicht van winnaars en verliezers van de afgelopen twaalf maanden. Voordat we donderdag de hoogtepunten van 2020 presenteren, trappen we af met de pechvogels: van D-day bij FC Groningen, zware blessures van divers pluimage tot een van racisme beschuldigde voetbaltrainer. Treurt u met ons mee?

1. Corona tart sportwereld

15 maart: Virus krijgt ook Noorden in zijn greep, sportwereld in lockdow n

loading  

Hoe kan het ook anders in deze bizarre tijd? Natuurlijk vormen de door corona getroffen sporters, sportclubs en evenementen gezamenlijk de tobber van het jaar 2020. De lege stadions van FC Emmen en FC Groningen wennen nooit. Dat er in 75 jaar voor het eerst geen TT wordt verreden, houdt niemand voor mogelijk. Hetzelfde geldt voor de Ronde van Drenthe, die op het allerlaatste moment wordt afgelast. Om nog maar te zwijgen van al die amateurvoetballers en andere sporters die elk weekend noodgedwongen thuiszitten. Of de financiële nood bij vele organisatiecomités en verenigingen. Het is een jaar om snel te vergeten.


 

2. Ron Jans

18 februari: Van racisme beschuldigde trainer neemt ontslag bij FC Cincinnati

loading  

Ron Jans weet niet wat hem overkomt als hij in Amerika aan de schandpaal wordt genageld als racist. De voetbaltrainer uit Tynaarlo zou bij zijn club FC Cincinnati in de kleedkamer hebben meegezongen met een rapnummer en daarbij het ‘n-woord’ in de mond hebben genomen. Jans geeft toe onhandig te zijn geweest. ,,Maar nu wordt er iets heel groots van gemaakt.’’ Hij wacht nader onderzoek niet af en keert gedesillusioneerd terug naar Nederland.
 

3. FC Emmen

22 december: Drentse voetbaltrots sluit jaar af als hekkensluiter eredivisie

loading  

Eerst is er nog alle lof voor FC Emmen, dat het tweede seizoen in de eredivisie afsluit op een keurige twaalfde plaats. Maar zonder publiek in stadion De Oude Meerdijk blijkt het na de lange zomerstop een stuk moeizamer te gaan. Sterker nog, na veertien speelronden is het nog altijd wachten op de eerste overwinning. Trainer Dick Lukkien houdt vertrouwen. ,,Ik kom uit Veendam, daar geven ze nooit op’’, klinkt het strijdbaar.


 

4. Bauke Mollema

11 september: Groninger moet zijn tiende Tour de France staken

loading  

Zelden of nooit raakt Bauke Mollema geblesseerd, maar dit jaar slaat het noodlot toe. Het is in de dertiende etappe van de Tour de France als de Groninger betrokken raakt bij een valpartij. Hij voelt gelijk dat het mis is. Later blijkt de 34-jarige renner een gebroken pols en een dubbele armbreuk te hebben opgelopen. Weg seizoen. Mollema kan het aanvankelijk lastig verteren, maar uiteindelijk berust hij erin. ,,Ik val en breek vrij weinig, maar je weet dat het een keer gaat gebeuren.’’
 

5. Arjen Robben

13 september: Sterspeler valt uit in comebackwedstrijd tegen PSV

loading  

Om zijn carrière zit al een grote strik. Dat is zo en daar komt ook niemand meer aan. Toch ziet Arjen Robben het zelf ook anders voor zich als hij zijn terugkeer bij FC Groningen aankondigt. De praktijk blijkt na een jaar stilstand weerbarstiger dan de theorie. In de openingswedstrijd tegen PSV valt de 36-jarige al na een half uur uit en ook na een korte invalbeurt tegen FC Utrecht is het mis. Inclusief blessuretijd komt hij tot slechts 49 minuten. Niettemin gaat Robben ervoor in 2021.


 

6. Bijltjesdag FC Groningen

11 mei: Elf medewerkers Trots van het Noorden krijgen ontslag

loading  

Directeur Wouter Gudde krijgt lof toegezwaaid voor de wijze waarop hij de coronacrisis het hoofd weet te bieden bij FC Groningen, maar evengoed is het een inktzwarte dag als hij op de ochtend van maandag 11 mei elf vaste krachten naar huis moet sturen. De boodschap: FC Groningen snijdt eerst in eigen vlees, voordat de club de hand ophoudt bij overheid en achterban. Voor de werknemers, veelal echte clubmensen, is het een hard gelag. Sommigen werken al 20 jaar bij FC Groningen.


 

7. Paul Weerman

31 maart: KNVB trekt stekker uit alle competities

loading  

Hoeveel pech kan je hebben? Als trainer van WKE moet Paul Weerman in 2016 lijdzaam toezien hoe de club failliet gaat. Als hij in 2019 de scepter zwaait bij Achilles 1894, trekt het bestuur zijn elftal terug. Dit jaar ligt de 43-jarige Emmenaar met Staphorst op ramkoers voor de titel als de KNVB alle competities staakt. Prijzen worden niet vergeven. ,,De kans dat er een vliegtuig neerstort op ons sportpark is blijkbaar groter dan dat Paul Weerman kampioen wordt’’, sombert de oefenmeester.


 

8. Lois Abbingh

14 december: Wereldkampioene vroegtijdig uitgeschakeld op EK

loading  

 

In 2019 behoort Lois Abbingh nog tot de toppers van het jaar, nadat ze Oranje in de finale van het WK naar de wereldtitel schiet. In 2020 is alles anders. De 28-jarige Groningse zwelgt in eenzaamheid als ze in coronatijd in haar uppie in het kille Rostov moet verblijven, duizenden kilometers van huis. Het echte dieptepunt moet dan nog komen, want in december reikt de wereldkampioene met het nationaal team slechts tot de tweede ronde van het EK in Denemarken. Een enorme deceptie.


 

9. Virgil van Dijk

17 oktober: Aanvoerder Oranje raakt zwaar geblesseerd aan knie

loading  

,,Compleet gestoord’’, zo kwalificeert ploeggenoot Georginio Wijnaldum de grove charge van Everton-doelman Jordan Pickford op Liverpool-boegbeeld Virgil van Dijk. De voormalige verdediger van FC Groningen wordt zwaar aangeslagen afgevoerd tijdens de Merseyside Derby. De diagnose: forse schade aan de kruisband. Een lang revalidatieproces ligt in het verschiet. Eind 2020 is er hoop. Het herstel verloopt voorspoedig. De kans dat de captain van Oranje het EK haalt is reëel.


 

10. Janneke Ensing

24 juli: Voor de zoveelste keer dikke pech voor Drentse wielrenster

loading  

Het leven gaat niet over rozen in coronatijd. Dat geldt al helemaal voor Janneke Ensing. De profwielrenster uit Gieten ziet eerst haar toch al niet riante salaris met liefst 70 procent gekort door Mitchelton-Scott, omdat de ploeg het moeilijk heeft. Daarna slaat ook het fysieke noodlot toe. Eerst scheurt ze een spier in haar bovenbeen, een maand later breekt de Drentse haar sleutelbeen en schouderblad. Toch weet ze van geen opgeven. In 2021 plakt de 34-jarige er nog een jaar aan vast.


 

Net niet

Deze lijst wordt op democratische wijze samengesteld op basis van de stemmen van de medewerkers van de sportredactie van Dagblad van het Noorden. De volgende sporters, clubs of gebeurtenissen haalden de Tob 10 van 2020 net niet: Daishawn Redan, Jan Zwiers, DOS’46, Mark Diemers, Kim Polling, clash ASVB/WVV en het vuurwerkincident bij FC Groningen, waardoor drie leden van de Rollyside ademhalingsproblemen kregen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu