Supporters leven de coronamaatregelen goed na. Dat is grofweg de conclusie die eredivisieclubs trekken, nu ze hun eerste thuiswedstrijd achter de rug hebben. Tijd voor extra publiek, stelt Sparta-baas Manfred Laros.

Als FC Twente het vrijdag opneemt tegen FC Groningen en Fortuna Sittard een dag later tegen AZ, zullen de tribunes in Enschede en Sittard er niet verlaten uitzien. Het is in elk geval één schamel lichtpuntje in een tijd die gedomineerd wordt door het coronavirus.

Maar om als profclub te overleven schiet het niet op, maximaal voor een kwart gevulde stadions, stelt Sparta-baas Manfred Laros namens de clubdirecteuren. ,,We willen als betaald voetbal geen beroep doen op staatssteun. We willen zélf onze broek ophouden”, stelt Laros. ,,En dat kan alleen als we voldoende supporters en sponsors kunnen ontvangen. Veilig en verantwoord, uiteraard. Maar bij voorkeur wel snel.”

Dezelfde patronen

Op FC Utrecht na, hebben alle eredivisieclubs inmiddels één thuiswedstrijd achter de rug. En vrijwel bij al die clubs zijn dezelfde patronen zichtbaar. Toeschouwers leven de coronamaatregelen goed na, een klein gedeelte van de supporterskernen van met name Feyenoord en ADO Den Haag daargelaten. En de maximale ‘corona-capaciteit’ wordt overal benut.

Grote uitzondering vormt Ajax, dat tegen RKC slechts 8500 van de gerechtigde 11000 toeschouwers trok. Dat laatste kan echter niet los worden gezien van de oproep van de harde kern-supporters van de F-Side, die hun collega-aanhangers aansporen de thuisduels uit het oogpunt van eensgezindheid voorlopig te boycotten. Voor wie wel zou komen, dreigt de ‘wall of shame’.

Jammer voor Ajax, aangezien een zo massaal mogelijke support cruciaal is voor clubs. Vandaar dat Sparta-baas Laros blij zegt te zijn met de burgemeester in zijn stad, Ahmed Aboutaleb, die toestaat dat de in Spangen 3250 welkome fans met een toegangsbewijs een extra kaart kunnen aanschaffen voor een kind tot twaalf jaar. Om die reden kan Sparta verhoudingsgewijs de meeste supporters van Nederland ontvangen, in de praktijk een kleine veertig procent van de gebruikelijke capaciteit.

Maar zelfs de vierduizend die tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax op Het Kasteel zaten is, benadrukt Laros, niet genoeg om als BVO te overleven. De komst van meer sponsors en publiek is volgens hem noodzaak. Én mogelijk, voegt hij eraan toe, ook al dijt het coronavirus met de dag meer uit aldus het RIVM.

‘De kans om in de buitenlucht besmet te raken is nihil’

,,Ik denk dat we een onderscheid moeten maken tussen de horecaruimten in de stadions en de plekken op de tribune”, zegt Laros. ,,Volgens de experts gebeuren de meeste besmettingen binnen. De kans om in de buitenlucht besmet te raken is nihil. En dat onderstrepen de statistieken in de eredivisie.

Zoals er na die veelbesproken demonstratie op de Dam niemand van de circa 10.000 aanwezigen besmet is geraakt, is tot nu toe van geen enkele eredivisiewedstrijd gebleken dat het een bewezen brandhaard is geweest van coronabesmettingen. Dat schept, denken wij, ruimte om op de tribunes snel en verantwoord meer mensen toe te laten. En dat aantal daarna, als blijkt dat iedereen zich houdt aan voorschriften als niet-staan en niet-zingen, uiteindelijk te maximaliseren.”

Sfeervak

SC Heerenveen zet nu alvast een stapje op weg naar dat maximaliseren. Waar de Friese club in de eerste thuiswedstrijd (tegen Willem II) slechts vijftien procent van de capaciteit van 26.500 wilde benutten vanwege veiligheid, zijn zaterdag tegen VVV 6500 fans welkom in het Abe Lenstra Stadion.

Ook bij FC Twente zal het stadion de komende tijd drukker bevolkt zijn dan tijdens de openingswedstrijd tegen Fortuna (8000 toeschouwers). Vijfhonderd extra tickets gaan naar kinderen onder de dertien jaar, die in de Grolsch Veste niet op anderhalve meter van elkaar hoeven te zitten. Bij ADO Den Haag is voor die leeftijdscategorie zelfs een apart ‘sfeervak’ ingeruimd.

Leuke initiatieven, daarover zal elke supporter het eens zijn. Maar van een constructieve oplossing is geen sprake. Vandaar de noodkreet van Laros, mede namens de andere clubdirecteuren: ,,De stadions moeten als de sodemieter vol.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus