Raakt het Nederlands elftal straks zijn sterspelers kwijt door de komst van de Super League, die als een atoombom op de Europese voetbalwereld is gedropt? Geen Frenkie de Jong, Virgil van Dijk of Matthijs de Ligt meer in Oranje, omdat hun clubs willen graaien in de miljardenpot van de voetbalelite?

Als de buurman opschept over de prijs van zijn auto, volgt er zelden applaus. Precies een jaar geleden stond Aleksander Ceferin, de grote baas van de Europese voetbalbond UEFA, trots te verkondigen dat zijn organisatie in de voorbij vier seizoenen een omzet heeft gedraaid van 15 miljard euro.

Tijdens datzelfde praatje hamerde Ceferin er nog eens op dat het Europese voetbal commercieel een megasucces is. Miljarden mensen kijken naar de Europese toernooien én naar interlands. Leuk en aardig, maar miljoenen euro’s stromen er op die manier in de kas van de UEFA en lang niet alles komt terecht bij de clubs.

Clubs willen regie over hun werknemers

De rijkste clubs blijven investeren, blijven spelers salarissen van 20 of 30 miljoen euro per jaar betalen en zijn woest als ze al die duurbetaalde spelers steeds moeten afstaan aan nationale teams die voor de UEFA (of FIFA) voortdurend moeten opdraven in onbeduidende kwalificatiewedstrijden. De clubs willen zelf de regie over hun werknemers hebben én ze willen zelf de revenuen hebben van alle commerciële deals rond hun eigen wedstrijden.

In een notendop zijn dat de belangrijkste beweegredenen van een deel van de Europese voetbalelite om een eigen Super League te lanceren, met ingang van volgend seizoen al. Solidariteit is ver te zoeken, net zoals de buurman zich ook niet zal inspannen om de hele straat aan een mooie auto te helpen. Exclusiviteit of het kunnen aantrekken van de grootste sterren is slechts voor een select groepje weggelegd.

Fel protest tegen scheefgroei

Kijk eens naar de graphic (hieronder). De rijkste voetbalclubs van Europa staan er onder elkaar, te beginnen bij Ronald Koemans werkgever FC Barcelona. ’Rijk’ is overigens een vaag begrip in deze. Het overzicht betreft de omzet per jaar. Van een duizelingwekkend bedrag van 715 miljoen euro in Camp Nou tot ruim boven de 200 miljoen euro bij de nummer 17, toevallig de club van een andere Nederlander (technisch directeur Marcel Brands).

loading

Achter de namen van de clubs die oprichters zijn van de nieuwe Europese Super League staat een sterretje. De omzet van al die clubs zal in elk jaar met Super League-wedstrijden nog veel groter worden. Het maakt het makkelijker om bij clubs die buiten de boot vallen en die zich tevreden moeten stellen met zwaar gedevalueerde toernooien van de UEFA straks de allerbeste voetballers weg te kopen.

Er gaat een totale scheefgroei ontstaan, waartegen nu uit alle hoeken fel wordt geprotesteerd. Regeringsleiders in Frankrijk en Engeland, clubdirecteuren, bondsbazen en vooral fans spreken er schande van.

Als de stofwolken straks zijn verdwenen en de ergste emoties zijn weggeëbd is het de vraag wat de voetballiefhebber in zijn luie stoel voor de tv gaat doen. Zapt die weg als de crème de la crème van de voetbalwereld in actie komt tegen elkaar? Topwedstrijden van het hoogste niveau? Lionel Messi tegen onze Virgil van Dijk, Frenkie de Jong tegen Matthijs de Ligt?

Voor de duels van Ronald Koeman met zijn Barcelona schakelen nu ook miljoenen in. Juist die tv-kijkers zorgen straks voor de bulk aan inkomsten.

Wat doet Ajax?

Interessant voor heel Nederland is wat Ajax gaat doen. Edwin van der Sar heeft jarenlang verkondigd dat het vizier vooral is gericht op het internationale podium. In Nederland is de regerend kampioen en bekerwinnaar al boven de rest uitgestegen. Ajax wil ook zijn sterspelers binnenhalen. Dat kan met honderden miljoenen uit de Super League, niet met acht miljoen aan tv-geld van de Eredivisie.

De woedende UEFA-president Ceferin zegt dat alle spelers die meedoen aan de Super League worden verbannen van EK’s, WK’s en mogelijk zelfs het Europees kampioenschap van komende zomer missen. Voor de clubs die nog in de Champions League zijn betrokken gaat het licht zelfs volgende week al op rood, voorspelt UEFA-bestuurslid Jesper Møller, die voorzitter is van de Deense voetbalbond.

Dat betekent dat Real Madrid, Chelsea en Manchester City het hele seizoen voor niets hebben gespeeld en dat Paris Saint-Germain zomaar winnaar kan worden van de Champions League. De UEFA beslist daar vrijdag definitief over, zegt Møller. Manchester United en Arsenal kunnen uit de Europa League worden gekegeld om dezelfde reden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport