FC Emmen heeft in Sittard met 1-3 van Fortuna gewonnen, een heel belangrijke overwinning in de strijd om lijfsbehoud.

FC Emmen moest het zaterdagavond doen zonder Michael de Leeuw. De aanvoerder was te ziek (griepje) om met de selectie naar Sittard af te reizen. Een fikse aderlating voor de ploeg van Dick Lukkien, die daardoor zijn aanjager én topscorer (9 goals) miste. Het was Paul Gladon die de plek van De Leeuw in de punt van de aanval overnam.

Tot overmaat van ramp was ook Lucas Bernadou niet inzetbaar. De Franse basisklant viel vorige week tegen RKC (3-1 winst) uit met een hamstringblessure. Hoewel het ‘slechts’ een verrekking bleek, kon Bernadou niet op tijd klaar worden gestoomd. Hij werd tegen Fortuna vervangen door Hilal Ben Moussa.

Beide ploegen tasten elkaar af

Met de wetenschap dat degradatieconcurrent Willem II zaterdagavond door Heracles op een ruime, vrijwel niet te overbruggen achterstand was gezet toen er in Sittard werd afgetrapt, kon FC Emmen zichzelf een goede dienst bewijzen als het van Fortuna zou winnen.

De Limburgers, door Lukkien vooraf bestempeld als een verdedigend zeer goed georganiseerd, bleken daar in de beginfase echter niet aan mee te willen werken. Waar door de coach werd verwacht dat FC Emmen veel de bal zou mogen hebben, probeerde Fortuna de bezoekers hoog op het veld vast te zetten. En de bal? Die wilden ze maar al te graag zelf hebben.

Sergio Peña heeft de ‘flow’ niet te pakken

Terwijl alle ingrediënten aanwezig waren voor een aantrekkelijke pot zaterdagavondvoetbal, was de eerste helft het beste als ‘saai’ te omschrijven, concludeerde onze analist Marloes de Boer al redelijk snel. „Beide ploegen waren elkaar nét iets te lang aan het aftasten.” Naarmate de minuten verstreken kwamen ze dan toch enigszins tot bloei.

Lisandro Semedo kon Fortuna na zo’n vijftien minuten op voorsprong zetten, maar hij vond Michael Verrips op zijn weg. De doelman van FC Emmen bokste de bal de zestien uit. Het viel De Boer, voormalig speelster van FC Twente, op dat Sergio Peña - de laatste weken de spil in de Emmer wederopstanding - de ‘flow’ nog niet te pakken had.

Paul Gladon laat zich gelden

De analist zag FC Emmen nog voor rust het initiatief naar zich toetrekken. Zo was Paul Gladon twee keer dicht bij een doelpunt. Sterker nog, hij werkte de bal tegen de touwen. Scheidsrechter Joey Kooij floot echter resoluut voor een overtreding. Gladon zou zijn directe tegenstander naar de grond hebben gewerkt.

Na rust pakte FC Emmen door. Opnieuw was Gladon hierbij betrokken. De Hoofddorper werd in de vijandelijke zestien aan zijn arm getrokken door Roel Janssen, die daarvoor een rode kaart kreeg én een penalty tegen. Een koud kunstje voor Sergio Peña, die Fortuna-doelman Yanick van Osch de verkeerde hoek instuurde. Dolblij buitelden de Emmenaren bij de cornervlag over elkaar heen.

Afgekeurde treffer nummer twee

Terwijl De Boer constateert dat Peña de smaak weer te pakken had - „hij is erg bedrijvig en is overal” - , leek FC Emmen door te denderen. Het was wederom Gladon die de bal langs Van Osch schoot, maar opnieuw werd zijn treffer afgekeurd. Kerim Frei, die de assist gaf, bleek na een check van de Video Assistant Referee (VAR) buitenspel te hebben gestaan.

Wat volgde was een fase waarin Fortuna ondanks dat het met een man minder voetbalde, vol op de aanval ging spelen. FC Emmen daarentegen, oordeelde De Boer, werd slordig en leek moeite te hebben om het ‘koppie’ erbij te houden. Fortuna wist daar vijf minuten voor tijd van de profiteren. Dimitrios Emmanouilidis speelde op links Glenn Bijl uit, kwam naar binnen en schoot raak: 1-1.

Glenn Bijl schiet de winnende binnen

Waar het in de eerste seizoenshelft vaak bergafwaarts ging bij een tegenslag, pakte FC Emmen in Sittard de draad weer op. Kort na de gelijkmaker van Fortuna werd Bijl in de vijandelijke zestien meter ondersteboven gelopen. Scheidsrechter Kooij aarzelde niet en wees opnieuw naar de stip. Omdat Peña al was gewisseld, eiste Bijl zelf de strafschop op. Met succes: 1-2.

In de resterende minuten wist FC Emmen er nog een doelpunt bij te prikken. Het was Gladon die na twee afgekeurde goals dan toch zijn naam op het scorebord wist te zetten. Even leek zijn inzet voor de derde keer te worden afgekeurd, maar de arbitrage draaide die beslissing alsnog terug. Een doelpunt dat aan het einde van de rit weleens belangrijk kan zijn,

Wereld van FC Emmen rooskleuriger

Door de overwinning heeft FC Emmen de reeks van ongeslagen wedstrijden uitgebreid naar zeven en is het Willem II - de nieuwe nummer zestien - tot op één punt genaderd. Als VVV - de nummer vijftien - zondag van PSV verliest, is ook die plek binnen met één punt binnen handbereik. In dat geval ziet de wereld van FC Emmen er ineens een stuk rooskleuriger uit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Emmen