Onder aanvoering van kersvers voorzitter Wouter Sipma hebben de organisatoren van de Hijker Damweek hun toernooi geheel virusbestendig gemaakt. Het kabinet dreigt echter met een volledige opsluiting.

Speciaal voor de foto heeft Alexander Baljakin voor zijn partij in de tweede ronde van het Hijken Open een bijzonder mondkapje voor gedaan. Na afloop vertelt de genaturaliseerde Wit-Rus dat hij het drie weken tevoren in Huissen in de clubcompetitie al had willen gebruiken, als Hijken vedette Harm Wiersma toen zijn tegenstander was geweest. ,,Mijn kinderen brachten me op een idee. Voorop het mondkapje staat hun held Super Mario en dat leek me wel een gepast tegenwicht voor de enorme snor van Harm. Maar ik hoefde niet tegen Wiersma, dus nu komt het toch van pas.”

Roerige tijden

Met het relativerende grapje illustreert de als stoïcijns bekend staande achtvoudig nationaal kampioen dat deze roerige tijden voor hem geen reden zijn om bij de pakken neer te gaan zitten. Met nog 51 damgenoten is Baljakin zondag in Hijken neergestreken. Onder aanvoering van kersvers voorzitter Wouter Sipma, die het stokje onlangs geruisloos overnam van zijn ontdekker en voormalige buurman in Hijken Wim Koopman, heeft de club de plaatselijke Dorpshoeve en café De Dorpskern volledig virusbestendig ingericht.

,,En de gymzaal hebben we zo nodig ook tot onze beschikking”, voegt Sipma eraan toe.

Alle medewerking

De 27-jarige grootmeester en natuurkundige, die evenals Roel Boomstra vanwege het eind oktober geplande NK zelf niet meedoet in Hijken, is ook als organisator in zijn element. Sipma voelt de no-nonsense ambiance in Hijken feilloos aan en weet zijn mensen met zachte hand voor zich te winnen. Gelpompjes, registratie, dammen op anderhalve meter, ventilatie, looplijnen, consumpties, een aparte analyseruimte … het is allemaal geregeld. ,,Het helpt natuurlijk dat ik de mensen ken en we alle medewerking krijgen. En als het even niet lukt is Wim Koopman er nog.”

De 68-jarige veteraan voelt zich er prima bij. ,,Zo’n veertig jaar heb ik de kar getrokken en het lijkt me zo langzamerhand tijd dat de jonge generatie het overneemt. Vooral dat moderne snelle gedoe op internet gaat me boven de pet. Ook dat is Wouter wel toevertrouwd.” Dat blijkt als we Sipma in actie zien in het YouTube- filmpje, waarin hij deelnemers en virtuele bezoekers een rondleiding door de speellocatie geeft. En na afloop van de partijen presenteert hij zijn eigen videoverslag, compleet met technische hoogtepunten.

Door de achterdeur ontsnapt

Uit de tweede ronde selecteert Sipma ongetwijfeld de winst van Baljakin, die de linkervleugel van routinier Ad de Hoon vakkundig ontruimde en samen met titelverdediger Jos Stokkel en NK-debutant Henk Grotenhuis ten Harkel op kop gaat. Oud-wereldkampioen Guntis Valneris won met gepolijste techniek een schijf van jeugdtalent Emre Hageman, maar de Let kon niet verhinderen dat de 15-jarige Scheveninger door de achterdeur ontsnapte. Ook grootmeester Heijn Meijer ondervond dat het met de jeugd kwaad kersen eten is, want tegen de eveneens 15-jarige Simon Harmsma uit Culemborg kwam hij met een punt goed weg.

Het is de charme van de open toernooien, waarin alleen ratingpunten te verdienen zijn en ieder tot en met aanstaande vrijdag lekker vrijuit kan dammen. Mits bovenmeester Rutte zijn dreigende opsluiting vandaag niet ten uitvoer brengt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport