Danny Buijs nam zich aan het begin van het seizoen voor om minimaal 50 punten te halen. Donderdagmiddag tegen AZ werd die mijlpaal bereikt met een 0-0 gelijkspel. Ook stelde FC Groningen de play-offs definitief veilig. De club heeft zelfs de zesde plaats nog in het vizier.

De fanschare van Arjen Robben - en dat is tegenwoordig bijna heel Nederland - kreeg voorafgaand aan het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Allard Lindhout een teleurstelling te verwerken. Het memorabele optreden van de linkpoot in stadion De Oude Meerdijk kreeg geen vervolg tegen AZ met een nieuwe basisplaats. Dat was ook voor analist Hans Westerhof een kleine tegenvaller.

,,Jammer dat Robben niet gelijk vanaf het begin erin staat’’, stelde de voormalige toptrainer met enige weemoed vast. ,,Het zou een mooie testcase zijn geweest: Robben tegen de beste linksback van Nederland, international Owen Wijndal. Ik vind het wel vreemd dat hij er niet vanaf het begin in staat. Dan kan je namelijk ook mooi de warming-up meemaken. Dat is toch weer anders dan wanneer je invalt. Maar goed, ik weet ook niet wat zijn medisch dossier is’’, zo liet Westerhof er zijn gedachten over gaan.

Robben werd gemist

Paulos Abraham was de vervanger van Robben. Daarmee werd het elftal van trainer Danny Buijs ten opzichte van het uitduel bij FC Emmen, waar het zo fris voor de dag kwam, op één positie gewijzigd. . Dat Robben werd gemist in de Groningse gelederen was vanaf de eerste minuten duidelijk. De thuisclub wist tegen AZ bij lange na niet hetzelfde sprankelende spel op de mat te brengen als afgelopen zondag. Uiteraard speelden de kwaliteiten van de tegenstander daarbij ook een rol. AZ strijdt niet voor niets nog mee voor de tweede plaats.

De Alkmaarders waren de bovenliggende partij in het Hitachi Stadion, maar dwongen niet veel kansen af. Fc Groningen stond als altijd goed georganiseerd in het veld. Een miraculeus moment was wel het schot van Teun Koopmeiners na een klein kwartier, waarbij FC Groningen door het oog van de naald kroop. De vrije trap van de middenvelder, net op tijd hersteld van een coronabesmetting, werd door Jan en alleman gemist. Ook Sergio Padt had er in zijn laatste wedstrijd in de groene kathedraal niet goed het oog in. FC Groningen werd gered door het aluminium. Via paal en lat caramboleerde de bal het doel uit, waarbij Ko Itakura uiteindelijk voor opruiming zorgde.

,,Dat is ook het enige zwakke punt van Padt’’, merkte Westerhof op. ,,Hij is niet echt een heerser in het strafschopgebied bij hoge ballen. Die vrije bal had natuurlijk voor de keeper moeten zijn. Maar goed, verder ben ik wel een groot fan van Padt, hoor.’’

Kansen waren spaarzaam

Verder waren de kansen spaarzaam in het eerste half uur. FC Groningen kwam nauwelijks in de buurt van het doel van AZ. De eerste mogelijkheid die zich aandiende was na een klein half uurtje, toen de noorderlingen een vrije trap kregen net buiten het strafschopgebied na een overtreding op Ahmed El Messaoudi. Bart van Hintum en Ramon Pascal Lundqvist nestelden zich achter de bal. De Zweed zette uiteindelijk zijn voet ertegen, maar de krachteloze inzet verdween naast het doel van AZ. ,,We hebben nog niet veel gezien, hé? Een beetje risicoloos geschuif van beide kanten’’ constateerde ook Westerhof. ,,Het middenveld is druk bezet, waardoor er niet veel ruimte is.’’

In de tweede helft kroop FC Groningen iets meer uit zijn schulp, hoewel AZ via onder meer Calvin Stengs en Myron Boadu ook nog kansen kreeg. De dadendrang van de Groningers leidde onder meer tot een schot van El Messaoudi na voorbereidend werk van Mo El Hankouri. De inzet vloog rakelings over. Een kwartier later zorgden de noorderlingen opnieuw voor spektakel voor het doel van de Alkmaarders na een vrije trap van Ramon Lundqvist. El Hankouri liet er een halve omhaal op volgen, maar AZ redde op de lijn.

Degelijke voetballers op het middenveld

Het was wel het moment waarop Westerhof even opveerde. ,,El Hankouri maakt één goede beweging en gelijk levert het een kans op. In de hele wedstrijd heb ik alleen van El Hankouri die individuele actie gezien. Ook niet bij AZ, hoor”, gaf de analist aan. ,,Dat komt omdat er heel degelijke voetballers op het middenveld staan bij beide ploegen met Koopmeiners en Midtsjo bij AZ en Matusiwa en Lundqvist bij FC Groningen. Die leveren geen verkeerde passes af, maar ook geen beslissende. Kijk, als Robben erin komt, kan dat voor een impuls zorgen. Door zijn individuele acties gaan er dan zeker kansen komen.’’

In de 82ste minuut ging de wens van Westerhof in vervulling. Robben kwam binnen de lijnen voor Alessio Da Cruz, die een paar dagen eerder nog profiteerde van twee assists van de Bedumer. De sterspeler wist in de verhoudingen op het veld geen verandering meer te brengen. Het bleef bij 0-0. Door het resultaat en het gelijkspel van FC Utrecht bij Sparta Rotterdam hebben de Groningers de zesde plaats (en thuisvoordeel in de eerste play-off-ronde) nog steeds in het vizier.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen