Denkrimpels en tevreden gemompel tijdens de Sportquiz van het Noorden (+video)

Zweetdruppels op voorhoofden. Ach en wee bij foute antwoorden. En tevreden gezichten bij goede. De Sportquiz van het Noorden zorgt er allemaal voor op vrijdagavond in Groningen.

Kwismaster Thijs de Jong kijkt tevreden de zaal rond in het Noordlease Stadion in Groningen. Daar heeft zich een record aantal teams verzameld voor de tweede editie van de Sportquiz van het Noorden.

 ,,Er doen 66 teams met ieder vier deelnemers mee. Dat zijn acht teams meer dan vorig jaar toen de kwis in Martiniplaza werd gehouden. De belangstelling is enorm. We waren deze keer al een maand van tevoren uitverkocht’’, zegt hij.

Driesjemertens

Hoewel de zaal al bijna helemaal vol zit, duurt het even eer De Jong met de kwis kan beginnen. Het wachten is nog op drie ontbrekende teams, waaronder Team Driesjemertens. ,,Die moeten helemaal uit België komen’’, grapt iemand. De kleine driehonderd deelnemers vervelen zich echter niet. Het nodige bier en andere versnaperingen worden al grif ingenomen.

De Sportquiz van het Noorden is immers niet meer dan een wat grootschalige uitvoering van de ouderwetse pubquiz. Als barman begon Thijs de Jong er in 2010 mee in café De Kale Jonker in Groningen. Dat groeide uit tot zo’n zeventig kwissen per jaar, die hij her en der in het land leidt.

Vliegreis

In het Noordlease stadion wordt de Sportquiz van het Noorder gesponsord door Noordlease en het Dagblad van het Noorden. De winnaar kan een mooie prijs tegemoet zien. ,,De hoofdprijs is een cheque van 1000 euro voor een vliegreis naar München een hotelbon van driehonderd euro. Leuk als je dit jaar nog voor het laatst Arjen Robben in een Bayern München-shirt in actie wilt zien’’, vertelt De Jong, die zich meer en meer lijkt de ontwikkelen tot de opvolger van de ooit beroemde Berend Boudewijn.

Telefoon

Dat de kwismaster niet van steen is, blijkt als hij de spelregels uitlegt - ‘’het gebruik van de telefoon is streng verboden’’ - en de kwis begint. Als hij zijn eerste van tien keer tien sportvragen begint, trilt zijn stem even als hij in de ogen van de hongerige meute in de zaal kijkt. Maar De Jong heeft zich snel onder controle.

De door de kwismaster zelf bedachte vragen zijn niet mals, maar te doen. Al zal niemand ze allemaal goed hebben. Want dan moet je wel een heel grote freak zijn, die van alle sporten het naadje van de kous weet.

En de winnaar is...Chico de Blanke Parel

Er moest een barrage aan te pas komen om de winnaar te bepalen. Het team Chico de Blanke Parel kwam als winnaar uit de strijd en wint een reis naar München  ter waarde van 1000 euro.

Het team Zeefuik uit Appingedam moest zich tevreden stellen met een tweede plek. De winnaars van de editie 2016, Marcus Rosenberg Trio, moesten vrijdagavond genoegen nemen met een derde plaats.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.