Deze Drentse Sunweb-cameraman beleeft de Tour van binnenuit

Vincent Moes uit Valthermond is zelf geen profwielrenner maar maakt deze zomer toch onderdeel uit van het peloton in de Tour de France. Hij is cameraman voor team Sunweb.

De eerste dagen voor de Tour verblijft Vincent Moes (27), geboren in Valthermond en opgegroeid in Aalden, samen met de hele ploeg van team Sunweb in een chic viersterrenhotel op een uur rijden van startplaats Noirmoutier-en-l'Île. Vanochtend vond de officiële presentatie van de selectie plaats. Onder meer Tom Dumoulin en Laurens ten Dam presenteerden zich in zwart-wit tenue in de tuin van het hotel.

Altijd op zoek naar het mooiste verhaal

Moes focust zich niet op de publiekslievelingen. Hij legt de blikken, opmerkingen en bewegingen van de Amerikaanse renner Chad Haga vast op film. Dáár zit een verhaal. ,,Als kind had Chad één droom en dat was de Tour rijden”, legt Moes uit. ,,Dat leek er lange tijd niet in te zitten, maar een week na de Giro hoorde hij dat hij alsnog kon.” De eerste Tourdagen richt de cameraman zich op Haga’s eerste stappen in de Tour.

En dat betekent: meelopen, registreren, ‘vlieg op de muur’ zijn en nét die perfecte opmerking of die ene veelzeggende blik op beeld zien te vangen. Als cameraman van Sunweb komt Moes op plaatsen waar reguliere media niet komen. Van de massagetafels tot de rennersbus en diners in het hotel.

Niet alleen achter de interessante renners aan

,,Ik zoek altijd naar het mooiste verhaal”, vertelt Moes die zich een vrije vogel in het Sunwebteam voelt. Zijn videoreportages verschijnen op alle sociale media kanalen van de wielerploeg. ,,Natuurlijk stem ik de lijnen af en je hebt de verplichte nummers. Ik kan de andere renners tijdens zo’n selectiepresentatie natuurlijk niet links laten liggen. Maar ik bedenk grotendeels mijn eigen verhaallijnen en onderwerpen.”

De renners vertrouwen hem. Al twee Giro’s ging de freelance-filmmaker die inmiddels in Zwolle woont als vaste cameraman mee. Deze Tour wordt zijn tweede. Moes: ,,Zij weten wat ik kan en ik weet wat zij willen. Ik loop niet achter iemand aan omdat het toevallig een interessante renner is. Je kunt het makkelijk voor jezelf verpesten als je embedded bent en vooral interessant wilt doen. Ik ben liefhebber van de sport maar geen fan.”

‘Je moet nooit denken: ik heb het nu wel’

Er staan hem lange dagen te wachten. ,,De Tour is enorm, elke dag volle bak. Het gaat heel anders dan de Giro, waar je nog wel eens een over een dranghek kunt klimmen.” Om acht uur opstaan, mee in de rennersbus, de benodigde beelden langs het parcours schieten, terug in de rennersbus om te monteren en rond half tien avondeten. ,,Ik wil er altijd bij zijn. Je moet nooit denken: ik heb het nu wel.”

De praktische voorbereidingen voor de Tour zijn drie weken geleden gestart maar het denkwerk voor mooie, bijzondere verhalen begon al tijdens de Giro. En na de Tour, een groot zwart gat? ,,Dat valt wel mee. Hier sta je elke dag aan en ben je alert en scherp. Wanneer je thuiskomt valt dat vrij snel weg. Dan moet je weer je draai vinden. Na de Tour kan ik weer lekker zelf op de racefiets stappen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.