Het was niet best, concludeerde FC Emmen-trainer Dick Lukkien na afloop van de forse nederlaag tegen FC Groningen. Veel tijd om te rouwen is er echter niet.

Dick Lukkien heeft er de afgelopen maanden weleens vrolijker bijgestaan na afloop van een wedstrijd. Gisteren was geheel begrijpelijk geen ruimte voor die kenmerkende grijns op het gezicht van de Veendammer oefenmeester. Hoewel hij bekende voorafgaand aan de streekderby al op de hoogte te zijn van hoe FC Groningen tactisch gezien ten strijde zou trekken op De Oude Meerdijk, ging het faliekant mis. „We gingen er kansloos af en nog dik verdiend ook”, waren de eerste woorden van Dick Lukkien.

„De uitvoering van FC Groningen was gewoon heel goed”, vervolgde hij. „Wij hebben ervoor gekozen om met drie aanvallers druk proberen te zetten op hun drie centrale verdedigers, maar ik vond dat dat niet heel goed lukte. Daardoor geef je ze net te veel tijd en ruimte om aan de voorkant heel goed positie te kiezen. Bovendien vond ik de afstanden tussen de linies ook veel te groot. We hebben gewoonweg niet het lef gehad om te doen wat we normaal doen: en dat is op onze eigen manier druk zetten.”

‘We hebben niet het lef gehad om eronderuit te spelen’

Volgens Lukkien was het spel van FC Groningen zónder bal beter dan dat van FC Emmen. „Waar wij normaal goed druk krijgen op de tegenstander, lukte dat vandaag niet. We hebben ons te snel neergelegd bij de druk van Groningen. Er lag best wel ruimte om te voetballen. Met name Caner Cavlan werd de vrije man omdat Robben vaak van rechts naar het midden trok. We hebben alleen niet het lef gehad om daar onderuit te spelen. We hebben veel lange ballen gespeeld en die waren voor FC Groningen.”

Met het commentaar dat FC Emmen futloos zou hebben gespeeld is Lukkien het oneens. „Het is geen onwil. Het zit ‘m erin dat de afstanden te groot waren en we veel achter de bal aan moesten lopen. Dan lijkt het misschien fut- en energieloos, maar dat is het niet. Het is wel zo dat we voor de wedstrijd hebben besproken dat als het niet zou lukken om druk te zetten, we compact zouden gaan spelen. Dat hebben we niet goed gedaan. De afstand tussen Michael de Leeuw en Miguel Araujo en Nick Bakker was veel te groot.”

‘We hebben geen tijd om te rouwen’

Het was Arjen Robben die een aantal keer gretig gebruik maakte van de ruimte tussen de Emmer linies. „Hij is goed”, zei Lukkien respectvol. „Wij hebben een aantal keer geprobeerd één op één te spelen, maar dan zag je dat zij de lange bal naar hem speelden, wij vervolgens moeizaam in duel kwamen of dat hij de bal vasthield en het spel voortzette. Dat gaf zichtbaar enorm vertrouwen aan FC Groningen. Op een gegeven moment denk je als Emmen zijnde: ‘Potverdikke, dit is wel heel erg goed.’”

Aan de hand van de 37-jarige veteraan speelde FC Groningen volgens Lukkien een van haar betere wedstrijden van dit seizoen. „Voor ons was dit juist een van de minste sinds twee, drie maanden. Vervelend dat dit nu gebeurt, maar ik heb tegen mijn ploeg gezegd dat we geen tijd hebben om te rouwen. We staan nog steeds 16de en donderdag staat met SC Heerenveen de volgende alweer voor de deur. Het is balen en we hadden ons er veel meer van voorgesteld, maar vanaf nu gaat de blik weer vooruit.”

‘Donderdag zal je een heel ander FC Emmen zien’

Na de nederlaag tegen landskampioen Ajax werden Lukkien en zijn spelers meerdere keren gevraagd of het een negatieve effect zou hebben op de komende duels. Er volgde steevast een „nee”, maar na de nederlaag tegen FC Groningen dook de vraag weer op: ‘Zou het dan toch?’ Lukkien: „Het heeft bij mij niet doorgewerkt, maar als je naar de uitslag kijkt zou je haast zeggen dat dat bij de spelers wel het geval was. Ook dit zullen we weer moeten verwerken. Gelukkig zijn we daar ervaringsdeskundigen in en zal je donderdag een heel ander FC Emmen zien dan vandaag.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen