Opstellingen ADO Den Haag en FC Emmen

Voorbeschouwing ADO Den Haag - FC Emmen: Dick Lukkien ziet zijn FC Emmen groeien, maar weet ook: 'ADO-uit is een heel belangrijke'

Opstellingen ADO Den Haag en FC Emmen Foto: Hesseling, Rob

Dick Lukkien ziet ‘zijn’ FC Emmen groeien, maar de vraag is of het voldoende blijkt om degradatieconcurrent ADO Den Haag zaterdag van drie heel cruciale punten te beroven. Nieuweling Kerim Frei start in ieder geval in de basis.

„Het was toch op de bal? Zo niet, dan pas heb je recht van spreken.” Deze woorden kwamen tijdens de vrijdagochtendtraining uit de mond van Michael de Leeuw. Een paar seconden daarvoor zette de spits van FC Emmen tijdens de rondo een tackle in op de bal, maar schoffelde tegelijkertijd ook zijn teamgenoot Robbert de Vos onderuit. „Je bent gek als je zo inkomt!”, snauwde De Vos, maar daar had De Leeuw geen boodschap aan. Voetballen op halve kracht levert geen lijfsbehoud op, leek hij te willen zeggen.

Trainer Dick Lukkien keek van een afstandje toe. „Tevreden”, liet hij na afloop van de laatste training voor het uitduel met ADO Den Haag weten. „Iedereen zit er momenteel bovenop, met Michael als voortrekker en aanjager. Hij ging er inderdaad keihard in, maar wel op de bal. Je ziet daarnaast dat we een goede zet hebben gedaan om Kerim (Frei, red.) terug te halen. Dat geeft het elftal een soort nieuw elan. Op de een of andere manier zorgt een goede speler erbij voor meer vertrouwen bij de anderen.”

loading

Kerim Frei geeft impuls aan de selectie

De overschrijving van Kerim Frei naar FC Emmen werd woensdagochtend afgerond, net te laat om hem deel te mogen laten nemen aan het bekerduel met sc Heerenveen (1-2 verlies) diezelfde dag. Direct na die wedstrijd zei Lukkien al dat de Turks-Zwitserse diamant tegen ADO in de basis zou starten en dat herhaalde hij gisteren nog maar eens. „Kerim heeft veel kwaliteiten en dat geeft een impuls aan de groep. Bovendien is het prettig dat hij al bekend is met onze werkwijze.”

Donis Avdijaj moet zaterdagmiddag zijn basisplek aan Frei afstaan. Verder verandert er niets ten opzichte van de elf die tegen Heerenveen aan de start verschenen. Robbert de Vos krijgt wederom het vertrouwen van Lukkien op de rechtsvoorpositie, datzelfde geldt voor Hilal Ben Moussa in het tweemansblok op het middenveld. Ricardo van Rhijn en Lucas Bernadou moeten hun ongelukkige optredens voor de tweede wedstrijd op rij bekopen met een plek op de reservebank. Glenn Bijl is weer fit.

‘ADO veel beter dan voor de winter’

Dick Lukkien zegt het volste vertrouwen te hebben in zijn pupillen. Hij ziet ze groeien (‘als we zo doorgaan, kan het nog leuk worden’), maar signaleert tegelijkertijd eenzelfde trend in de Hofstad. „ADO is veel beter dan voor de winter. Ze hebben veel spelers gehaald, waarvan een aantal het klappen van de zweep kent. Dat zie je terug in de resultaten. Ze krijgen veel minder goals tegen en voetballen makkelijker. Behoudens een misser thuis tegen VVV hebben ze oké gepresteerd.”

In de eerste wedstrijd na de winterstop pakte ADO Den Haag de volle buit op bezoek bij RKC, waardoor het gat met hekkensluiter FC Emmen werd vergroot naar vijf punten. Het is nog te overbruggen, maar als de Drenten zaterdagmiddag verliezen, dan wordt lijfsbehoud een nog moeilijker verhaal dan het al is, zo niet schier onmogelijk. Daarbij is het ook afhankelijk van die andere concurrent, Willem II, die weliswaar vrijdagavond met 3-1 van PEC Zwolle verloor.

Lukkien draait niet om de hete brij heen: „ADO is, net als Willem II een week later, een heel belangrijke wedstrijd.”

Krijg je geen genoeg van FC Emmen? Beluister dan hieronder de DvhN-podcast Radio Meerdijk! Daarin praten clubwatcher Jonathan Ploeg, sidekick William Pomp en presentator Thijs de Jong je iedere maandagmiddag bij over het wel en wee bij de club.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
menu