Wacht! Kijk wat er gebeurt, vlag niet direct. Aldus het advies aan de beide assistenten van de scheidsrechter. Het is niet speciaal bedacht voor EURO 2020. Al jaren is het een bindend voorschrift. Wat de positie van de ‘grensrechter’ - spontaan bereid een signaal te geven bij geconstateerd buitenspel - niet eenvoudiger maakt. Algemene klacht: het houdt erg op.

De conclusie van kijkers dat de vlaggenisten vaak bij een buitenspelsituatie in de fout gaan, klopt dus lang niet altijd. Ze communiceren via de headset met de scheidsrechter en hij beoordeelt of hij de actie van de aanvallende ploeg laat doorlopen. Als de bal in het doel belandt, gaat de vlag alsnog de lucht in. Met als waarschijnlijk gevolg dat het doelpunt wordt afgekeurd.

Maar uiteraard heeft de VAR er een mening over en eventueel kan de millimeter-technologie worden ingezet met een lijn, dwars over het beeld. Uiteindelijk ligt de beslissing bij de fluitist. Hij blijft de verantwoordelijke man, hetgeen ook geldt voor de minuten extra time die worden bijgeteld. Natte-vinger-werk, soms.

Geel als ‘oplossing’ werkt zelden

Dergelijke gevallen stranden in heftige teleurstelling, als een heerlijke goal geschrapt wordt. Noord-Macedonië overkwam het maandagavond twee keer in het duel met Nederland. Zuur, inderdaad. De jongens hadden er moeite mee en maakten dit de referee nogal duidelijk...

 En Kovacs? Hij ging de provocaties en de conversatie aan op momenten dat je het beter kunt vermijden. Je wint er niets mee, je overtuigt een protesterende speler niet en de onvermijdelijke gele kaart helpt geen van beiden verder. Geel als ‘oplossing’ werkt zelden.

Makkelie vloog naar Rome en Sint-Petersburg

De scheidsrechters - 18 in getal - verblijven in Lyon als vaste standplaats. Uit die plaats bereizen ze de toernooisteden in het kader van intensief woon-werk verkeer. Makkelie vloog naar Rome en Sint-Petersburg, Kuipers naar Kopenhagen, waar hij een excellente partij floot bij Denemarken - België. Vanavond zit hij in Sevilla voor Slowakije - Spanje.

 Björn was ook een keer ‘vierde man’, de functionaris die de wisselspelers bestuurt en het veld in moet als de arbiter uitvalt. Een aantal scheidsrechters wordt daarvoor aangewezen, maar er is ook een aparte categorie die niets anders doet dan dat. Onder de vierde mannen is één dame, de Franse Stéphanie Frappart.

Mario van der Ende (1956) fluitist op 1 EK en 2 WK’s, vraagt zich af, hoe het zal gaan als die mevrouw de fluit pakt, indien de scheids met een blessure de strijd staakt. „Dat wordt niks,” verwacht hij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport