Donar accepteert sanctie en verliest reglementair met 20-0 van Aris

Donar-coach Erik Braal

De reglementaire 20-0 overwinning van Aris op Donar is nu definitief. De Groningse basketbalclub heeft de sanctie geaccepteerd.

Dat gebeurde woensdagavond tijdens de ledenvergadering van de Dutch Basketball League (DBL). Donar was op 19 november bestraft voor het overtreden van de buitenlanderregel in het duel met Aris een dag eerder.

De Groningers wonnen die wedstrijd in Leeuwarden met ruime cijfers (58-84), maar raakten die zege kwijt omdat coach Erik Braal tegen de regels in vijf buitenlandse spelers had opgesteld. Dat was hem eind oktober ook al overkomen tegen Weert.

Na die eerste overtreding bleek dat er nog geen straf was bedacht voor het schenden van de buitenlanderregel die pas met ingang van dit seizoen van kracht is. Het demissionaire bestuur van de DBL kwam vervolgens met een sanctievoorstel dat pas op 29 november tijdens de ledenvergadering zou worden besproken. Toen Braal in de tussentijd andermaal in de fout ging, besloot het bestuur de sanctie (een 20-0 overwinning voor de tegenpartij, in dit geval Aris) alvast op te leggen.

Uitgelekte brief

In aanloop naar de ledenvergadering werd duidelijk dat Donar zich niet zomaar bij de straf zou neerleggen. In een uitgelekte brief aan de vergadering kwam de club met een alternatief voorstel waarin de nederlaag zou worden teruggedraaid en coach Braal één duel niet zou mogen coachen.

Tijdens de ledenvergadering van de DBL besloot Donar de straf toch te accepteren en af te zien van verder beroep in deze kwestie.

Donderdagavond treffen Donar en Aris elkaar opnieuw in het Groningse Martiniplaza. Het duel begint om 19.30 uur.

menu