Damjan Rudež.

Donar baart opzien met nog een Rudez: broertje van nieuwe coach komt ook naar Groningen

Damjan Rudež. Foto: Donar

Met het aantrekken van Damjan Rudez baart Donar opzien in de Nederlandse basketbalwereld. Een speler van zijn statuur is een zeldzaamheid in de nationale competitie. De reden dat de boomlange forward toch naar Groningen komt is een heel speciale.

Het begon als een grapje tijdens de perspresentatie van de nieuwe Donar-coach Ivan Rudez, die half april werd aangesteld als opvolger van Erik Braal. Als de Kroaat toch naar Groningen kwam, kon hij zijn broertje Damjan wel meenemen.

Het leek op voorhand een kansloze missie. De 6 jaar jongere, 2,08 meter lange Damjan Rudez had weliswaar een jaar niet gebasketbald na zijn laatste avontuur bij Murcia in Spanje, maar gezien de ruime NBA- en Euroleague-ervaring die de speler met zich meebracht zou hij volstrekt onbetaalbaar zijn voor de Groninger basketbaltrots. Voor de Nederlandse competitie is een speler van zijn kaliber een zeldzaamheid.

Toch kon Donar zaterdag de komst van de jongste Rudez melden. De 34-jarige, Kroatische routinier is de komende twee seizoenen te bewonderen in Martiniplaza. ,,Ik kan niet wachten om te beginnen’’, laat Rudez vanuit Zagreb weten.

In de kijker bij Indiana Pacers

Rudez begon zijn carrière bij KK Zrinjevac in Zagreb. Op 18-jarige leeftijd verkaste hij naar Oostende, waar hij twee jaar speelde. Een periode van 10 jaar langs vele Europese topclubs volgde. Uiteindelijk speelde hij zich in de kijker van de Indiana Pacers en zo kwam hij in 2014 in de NBA terecht. De Kroaat speelde er 15 minuten per game en scoorde 4,8 punten gemiddeld.

Na nog twee korte NBA-periodes bij de Minnesota Timberwolves en Orlando Magic, keerde hij terug in Europa en belandde hij bij Valencia, waar hij Euroleague ervaring opdeed. Na een stop in Monaco speelde hij in het seizoen 2018-2019 bij UCAM Murcia, waar hij gemiddeld tot 5,4 punten en 1,3 rebounds kwam en Champions League speelde.

De ervaren Rudez, die te boek staat als een goede driepuntsschutter, maar ook een drive heeft richting de basket, is over Donar onder meer te rade gegaan bij voormalig Donar-speler Drago Pasalic. ,,Drago is een heel goede vriend van me’’, vertelt de aanwinst, die door zijn broer en toekomstige coach geroemd wordt om zijn spelkennis en professionele instelling.

,,We hebben vele jaren samengespeeld in het nationaal team. Hij was de eerste die ik belde toen ik hoorde dat mijn broer Ivan ging tekenen bij Donar. Drago vertelde me veel goeds over de stad Groningen en de club, maar eigenlijk wist ik dat ook wel een beetje. Ik heb in het begin van mijn loopbaan als jong ventje bij Oostende gespeeld in België en toen was ik al aardig in de buurt. We hebben toen ook een keer tegen Donar gespeeld.’’

Gelijkenissen met Robben

Damjan Rudez vertoont opvallende gelijkenissen met Arjen Robben, die ook afgelopen weekend zijn rentree aankondigde. Rudez en Robben speelden beiden in de topcompetities van de wereld en maken ook allebei hun comeback na een jaar afwezigheid.

,,Ik ben er een jaar tussenuit geweest om verschillende redenen, maar de belangrijkste is wel dat mijn vrouw in verwachting was en dat gaf complicaties Het was een heel specifieke en delicate situatie. Dat was de reden om terug te keren naar Zagreb en te wachten tot onze dochter Myla ter wereld kwam. Dat is drie maanden geleden gebeurd.’‘

,,Toen kreeg corona de wereld in zijn greep en was er geen enkele optie meer om nog ergens te kunnen tekenen. Dat is in grote lijnen de reden dat ik er een jaar tussenuit ben geweest. Ik heb in de tussentijd nog wel aanbiedingen gehad, maar het voelde toen beter om thuis bij mijn familie te blijven.’’

‘Er zal nog wel iets moeten gebeuren’

Het is ook de reden dat Rudez nog wel wat werk heeft te verzetten voordat hij topfit is en klaar om in Groningen aan de slag te gaan. ,,Daar ga ik niet over liegen, er zal nog wel iets moeten gebeuren. Als je een tijdje geen teambasketbal hebt gespeeld, gaat het hard. Maar een paar weken geleden heb ik de training hervat met mijn persoonlijke coach en tegen de tijd dat ik naar Nederland kom zal ik in de vorm van mijn leven zijn.’‘

,,Die uitdaging heb ik mezelf opgelegd. En voor zover ik dat niet zou hebben gedaan, word ik natuurlijk vol op de huid gezeten door mijn broer die me elke dag achter de broek aan zit. Ik verheug me er echt op om bij Donar aan de slag te gaan en met hem te gaan samenwerken. Zijn aanwezigheid is een belangrijke reden voor me geweest om deze stap te nemen. Mijn carrière mag niet voorbij gaan zonder een keer onder hem gediend te hebben. Dit is de juiste tijd ervoor.’’

menu