Coach Ivan Rudez begint vol vertrouwen aan het Europese avontuur met de basketballers van Donar.

Donar begint aan Europees avontuur in Bossche bubbel

Coach Ivan Rudez begint vol vertrouwen aan het Europese avontuur met de basketballers van Donar. Foto: Peter Hennrich

Het is bijkans een militaire operatie: de coronavrije basketbalbubbel die deze week wordt gecreëerd in Den Bosch. De basketballers van Donar nemen het er op tegen de gastheer en BC Parma.

Alle Europese wedstrijden in de groepsfase in één week op één locatie. Wie het een jaar geleden had voorspeld, was terstond voor gek verklaard. Toch gaat het gebeuren voor de basketballers van Donar, te beginnen dinsdagavond in Den Bosch én tegen Den Bosch. De Nederlandse topclubs zijn door het lot in één en dezelfde poule van de FIBA Europe Cup beland en gaan met het Russische BC Parma uitmaken wie er naar de laatste zestien gaan.

Corona heeft alles veranderd

Corona heeft alles veranderd in de sport. Donar maakte in het verleden legendarische reizen naar verre oorden, waar menigmaal aansprekende Europese resultaten werden geboekt. Deze week is de Brabantse Maaspoort de bestemming. De basketbalarena vormt een hermetisch afgesloten bubbel waarin alle wedstrijden van groep A en groep F in hoog tempo en zonder publiek zullen worden afgewerkt.

Eén meevaller heeft Donar alvast te pakken, want BC Borisfen, dat oorspronkelijk ook bij de Groningers in de groep was ingedeeld, is niet afgereisd. De Wit-Russen worden geplaagd door een corona-uitbraak. Het maakt voor de noorderlingen de kans iets groter om de eerste of de tweede plaats in de poule te grijpen. Beide geven recht op een ticket naar de volgende ronde.

Rudez: we hebben een kans

De eerste wedstrijd tegen Den Bosch lijkt meteen de belangrijkste. Als Donar de Brabanders weet te verslaan, ligt de tweede plaats sowieso voor het grijpen. ,,En we hebben een kans tegen ze’’, schat coach Ivan Rudez de mogelijkheden in. Zijn ploeg versloeg de aartsrivaal in oktober nog. Toen werd het in het hol van de leeuw 88-89.

,,Den Bosch toont vaak twee gezichten’’, constateert Rudez. ,,Het goede is meestal zichtbaar in het eerste deel van de wedstrijd, in de laatste fase komt het slechte gezicht naar voren. Daar kunnen we op inspelen.’’ Parma daarentegen is andere koek, zo voorspelt de Kroaat alvast. ,,Als Spanje de beste competitie is van Europa, Turkije nummer twee, dan is Rusland absoluut de derde. Dat zegt wel iets. Daar komt bij dat Parma de hele maand november en december al heeft gespeeld, terwijl wij pas net weer begonnen zijn in Nederland. Zij hebben zich elk weekend kunnen meten met tegenstanders van hoog niveau. Dat is af te zien aan hun spel. Parma is gegroeid de afgelopen maanden. Ze hebben een voorsprong op de rest.’’

Wisselvalligheid troef

Toch verwacht Rudez ook kansen te hebben tegen de Russen, al speelde zijn team tot dusver in de eigen competitie wisselvallig. In de eerste wedstrijd van 2021 boekte Donar een opzienbarende overwinning tegen regerend landskampioen Zwolle, vervolgens werd een flinke uitglijder begaan in Leiden en in de derde wedstrijd zakte Donar na een uitstekend eerste kwart ver weg tegen Yoast United uit Bemmel.

,,Toch waren al die wedstrijden erg waardevol voor ons’’, meent Rudez. ,,We hebben ze nodig gehad om ons op scherp te krijgen voor deze belangrijke week. De grilligheid hoort bovendien bij het proces waarin we zitten als team. Ontwikkelen gaat met vallen en opstaan. Toch geloof ik dat we een onplezierige verrassing kunnen zijn voor onze tegenstanders deze week. Ook voor Parma, al blijven het natuurlijk Russen. We zullen ons klaar moeten maken voor een fysieke strijd.’’

De wedstrijd tussen Den Bosch en Donar is dinsdagavond om 18.00 uur, donderdag staat om dezelfde tijd BC Parma op het menu.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu