De basketballers van Donar hebben Den Helder Suns in leven gelaten tijdens het eerste kwartfinaleduel van de play-offs. De Groningers hadden een mokerslag uit moeten delen aan de Noord-Hollandse opponent, maar het bleef zaterdagavond bij 75-83.

Daarmee mogen de Helderse basketballers nog een sprankje hoop koesteren op een stunt tijdens de return in Groningen aankomende dinsdag, al is dat geen waarschijnlijk scenario. Den Helder Suns gooide dit seizoen, ondanks de beperkte middelen, hoge ogen, maar werd de laatste tijd geteisterd door blessures. Daar ondervond de ploeg van coach Peter van Noord ook in de eerste play-off-wedstrijd tegen Donar nog de nadelige gevolgen van met het ontbreken van Yarick Brussen en Stan van den Elzen en Boyd van der Vuurst de Vries die na langdurige blessures nog lang niet op de toppen van hun kunnen speelden.

Daar stond tegenover dat Donar Willem Brandwijk moest missen in sporthal Sportlaan. De lange man haakte afgelopen ziek af. Desondanks was Donar het aan zijn stand verplicht om een groot verschil op de borden te zetten, maar daar slaagden de mannen van coach Pete Miller niet in. Het venijnige Suns, of wat daar van over was, verzette zich met hand en tand. Het leidde in het eerste kwart zelfs tot een 15-9 voorsprong voor de thuisclub na onder meer een onsportieve fout van Thomas Koenis en een technische fout wegens aanmerkingen op de leiding van Leon Williams.

Eindelijk bij de les

De actie van de international zorgde er wel voor dat de Groningers aan het eind van het eerste kwart eindelijk bij de les waren, want met scores van Damjan Rudez, Ogungbemi-Jackson en Will Moreton kwam Donar nog voor het verstrijken van de eerste periode langszij. In het tweede kwart liet Donar er een vliegende start op volgen. Met Justin Watts in de vuurlinie - de Amerikaan was de topscorer met zeventien punten - krikten de noorderlingen de tussenstand op naar 22-30. Het verschil van acht punten werd tot aan de rust vastgehouden.

Ook in het begin van het derde kwart, dat de Groningers openden met een driepunter van Damjan Rudez, bleef Donar aanvankelijk de bovenliggende partij. De voorsprong liep zelfs op naar 39-51, maar in plaats van de score verder uit te bouwen en de kwartfinale meteen in het slot te gooien, schakelde Donar weer een paar versnellingen terug. Het spel werd onzorgvuldig, de passing slordig wat het vuurtje weer deed oplaaien bij het jonge en gretige Den Helder Suns, dat bij 51-51 kortstondig terugkeerde in de wedstrijd.

Toch nog spanning op thuisduel

Met name dankzij de degelijk spelende Leon Williams en de eindelijk eens boven zichzelf uitstijgende Watts bouwde Donar de voorsprong vervolgens toch weer uit naar 59-72, maar opnieuw drukte de Groningse basketbaltrots niet door. Met 75-83 bleef de schade voor Den Helder Suns beperkt en mag de tegenstander nog hoop koesteren op een verrassing. Voor de noorderlingen zit er zodoende toch nog enige spanning op de thuiswedstrijd van dinsdag, al zou het gezien het verschil in budget en status een regelrechte schande zijn als een halve finaleplaats nog in gevaar zou komen voor Donar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport