Thomas Koenis was woensdagavond de topscorer aan Donar-zijde met 19 punten.

Donar beleeft heet vierde kwart in Bemmel, maar trekt winst toch over de streep

Thomas Koenis was woensdagavond de topscorer aan Donar-zijde met 19 punten. Foto: Jan Kanning

De wedstrijd tegen Yoast United had woensdag niet veel langer moeten duren voor de basketballers van Donar. De Groningers zagen een voorsprong van 20 punten verdampen, maar trokken met 81-89 de overwinning toch over de streep.

Donar had iets goed te maken na de nogal hoog uitgevallen 98-67 nederlaag tegen Leiden van afgelopen zaterdag. Yoast United uit het Gelderse Bemmel, een nieuwkomer in de eredivisie, leek zich daar op voorhand goed voor te lenen. De debutant beschikt over een kleine selectie van jong talent, die is samengesteld op basis van een bescheiden budget. Zeker in vergelijking met Donar-begrippen. De Groningers haalden er vorige week in de persoon van Justin Watts zelfs nog een extra versterking bij. De 30-jarige Amerikaan debuteerde in de Gelderse Schaapskooi.

Het leek een gemakkelijk avondje te worden

Donar maakte meteen in het eerste kwart het verschil. Vanaf de tip-off liepen de mannen van coach Ivan Rudez uit naar 0-6. Met een driepunter maakte broer Damjan Rudez er even later al 3-11 van. De noorderlingen leken een gemakkelijke avond tegemoet te gaan. Ondanks dat het het eerste bezoek was aan het Bemmelse sportcentrum wist Donar de basket heel gemakkelijk te vinden. Zowel de tweepunters als de driepunters gleden in de eerste helft tegen hoge schotpercentages door de ring.

Toen Donar aan het eind van het eerste kwart nog even vol gas gaf, leek de wedstrijd al gespeeld, zeker toen Will Moreton er in de buzzer nog een driepunter in gooide. Daarmee kwam de tussenstand op 14-30. Ook in het tweede kwart leek er nog geen vuiltje aan de lucht toen Jarred Ogungbemi-Jackson er met een afstandsschot 26-45 van maakte. Toch stokte daar het gestaag uitlopen van Donar.

Otten zet ploeg weer op de rails

De Gelderlanders toonden zich in het resterende deel van de wedstrijd toch een taaie ploeg die zich niet gewillig naar de slachtbank liet leiden. Coach Matthew Otten, die van 2009 tot 2011 het Donar-shirt droeg en destijds met coach Marco van den Berg de derde Groningse landstitel vierde, zette zijn team knap weer op de rails. Toen de Bemmelse Amerikaan Kaleb Warner ook nog zijn driepunters begon te raken, werd het verschil steeds iets kleiner.

Zo kwam de spanning in het vierde kwart toch nog enigszins terug. Van 50-70 slaagde de thuisclub erin het verschil terug te brengen naar 81-89. Donar had het met name lastig tegen de zoneverdediging die de Gelderse formatie hanteerde en liep zelfs een paar keer tegen kinderlijk balverlies aan. Coach Rudez nam met nog een minuut te gaan voor de zekerheid toch nog een time out. Het bracht de concentratie niet terug. Henry Caruso miste in de slotfase nog twee vrije worpen en Rudez zag een driepuntspoging op de ring belanden, maar uiteindelijk was de tijd te kort voor de thuisclub om Donar nog serieus in de problemen te brengen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu