Wordt 24 september 2020 de dag dat Donar basketbalhistorie schrijft op het zonovergoten Cyprus? Het zou maar zo eens kunnen.

Amper bekomen van de stunt tegen miljoenenploeg Dnipro staan coach Ivan Rudez en zijn mannen voor de volgende uitdaging in het hete Nicosia. Als donderdagavond het Cypriotische Keravnos wordt verslagen, plaatst Donar zich na vier mislukte pogingen voor het eerst in de geschiedenis voor de groepsfase van de Champions League.

Bonus van 50.000 euro

Het betekent niet alleen sportief succes, ook financieel horen de Groningers de kassa rinkelen. Plaatsing levert een bonus op van 50.000 euro. Mocht Donar de groepsfase vervolgens overleven, dan kan er nog eens 70.000 euro worden bijgeschreven. Op het winnen van de Champions League staat zelfs een miljoen, maar dat is in het geval van de noorderlingen niet erg realistisch.

In het vanwege corona hermetisch afgesloten hotel op Cyprus nam Rudez woensdag eerst nog even de tijd om terug te blikken op de daverende verrassing van dinsdagavond, de 88-53 zege tegen de Oekraïense reuzen. ,,We speelden heel geconcentreerd en onze verdediging was van hoog niveau, veertig minuten lang. Het was echt een heel goede wedstrijd van onze zijde’’, klinkt de Kroaat tevreden.

Thuisvoordeel

Rudez verwacht een heel andere wedstrijd tegen Keravnos, dat niet veel profijt zal trekken van het thuisvoordeel. De Tassos Papadopoulos Eleftheria Indoor Hall, waarin de finales worden gespeeld, is het onderkomen van stadsgenoot Omonia Nicosia en de 6000 stoeltjes zullen vanwege corona onbezet blijven.

Donar heeft eerder tegen Keravnos gespeeld. Dat was in de FIBA Europe Cup in 2018, toen de Groningers in Martiniplaza met 109-69 een monsterscore op de borden zetten. Thomas Koenis, de enige speler die er ook nu nog bij is, ging met zeven driepunters uit evenzovele pogingen helemaal los die avond. In de terugwedstrijd op Cyprus werd het destijds 74-72 voor Keravnos.

Hoogtepunt van het seizoen

,,Keravnos heeft veel geïnvesteerd in hun team dit jaar’’, weet Rudez. ,,We spelen tegen het Ajax van Cyprus, zo moet je het zien. De Champions League moet het hoogtepunt van hun seizoen worden. In die zin is het ook geen toeval dat deze Final Four in Nicosia wordt georganiseerd. Het Cypriotische basketbal is met een opmars bezig in Europa. Ze organiseren ook de grote jeugdtoernooien van de FIBA. Dit podium is gecreëerd voor hen. Aan ons de taak om het plan te dwarsbomen.’’

Qua wedstrijd verwacht de Donar-coach een andere duel dan tegen de kleerkasten van Dnipro. ,,Keravnos hanteert de Griekse stijl van basketbal’’, duidt Rudez op het meer technische spel van Keravnos in plaats van de lengte en kracht waarmee de Oekraïners dachten de Groningers af te troeven. ,,Wij zullen ons daarop in moeten stellen. We hebben één dag gehad om ons voor te bereiden. Ik geloof erin dat we hen met de juiste benadering kunnen verrassen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Donar