Donar doet goede zaken in Turkije met ruime zege op Istanbul

Met een afgetekende 85-47 overwinning in Istanbul zetten de basketballers van Donar woensdagavond een belangrijke stap richting de tweede poulefase van de FIBA Europe Cup.

Istanbul was na drie nederlagen al zo goed als uitgeschakeld in poule C van de FIBA Europe Cup. Naarmate de tip-off in het Cebeci Spor Komplekski dichterbij kwam, leek het er meer en meer op dat de Turken de handdoek al hadden gegooid.

Niet op wedstrijdformulier

Met Shevon Thomson en Luka Babic verschenen twee topspelers helemaal niet op het wedstrijdformulier. Kort voor aanvang fluisterde de teammanager van Istanbul in de wandelgangen dat de focus van de Turken inmiddels volledig was gericht op de eigen competitie in plaats van de Europe Cup. Dat bleek vervolgens ook op het parket, waar ook de vaste basisklanten Terrell Holloway en Damian Kulig rust kregen voorgeschoteld. De laatste deed Donar nog behoorlijk pijn tijdens de thuiswedstrijd in Leek, die de Groningers na een zwaar gevecht met 90-81 wonnen.

Tweede garnituur

Afgezien van ex-NBA-speler en captain Semi Erden en de Bulgaarse schutter Yordan Minchev mocht deze keer vooral de tweede garnituur de kastanjes uit het vuur halen tegen Donar. Daar waren de noorderlingen , die vorige week nog met 92-64 van de vloer werden geveegd in Charleroi, goed op berekend. In de eerste periode hadden de Groningse lange mannen Thomas Koenis en Drago Pasalic nog alle moeite Erden in bedwang te houden, maar onder aanvoering van Arvin Slagter werd een 11-7 achterstand nog voor het verstrijken van het kwart omgezet in een 15-15 gelijke stand.

Stiller en stiller

In de tweede periode kregen de mannen van coach Erik Braal het plukje supporters dat de tribunes bevolkte - zo’n 250 in getal - stiller en stiller. International Shane Hammink, die met 13 punten de topscorer van de avond werd aan Donar-zijde, leidde met een loepzuivere driepunter de eerste Groningse beschietingen op Turkse bodem in. Ook een, in aanvallend opzicht sterke fase van Koenis hielp Donar bij het snel uitbouwen van de voorsprong. Na 23-33 in het tweede kwart legde de thuisclub na rust het hoofd definitief op het hakblok en werd het een wedstrijd zoals de regerend landskampioen die zo vaak speelt tegen de zwakkere broeders uit de eigen competitie.

Kroon op het werk

Het belang van de overwinning was er niet minder om, want in de resterende twee thuiswedstrijden in de vooraf als poule des doods bestempelde groep C kan Donar de kroon op het werk zetten en zich net als vorig jaar plaatsen voor de tweede poulefase van de FIBA Europe Cup.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.