Donar grijpt met clean sweep voor de zevende keer de landstitel (+samenvatting en interviews)

Met een clean sweep, een 4-0 zege in de best-of-seven-serie tegen Leiden, grepen de basketballers van Donar voor de derde keer op rij en voor de zevende keer in de historie de landstitel. Een 73-66 overwinning in de Leidse Vijf Meihal was voldoende voor de gedroomde afsluiting van een gedenkwaardig seizoen.

Donar leek in de eerste helft korte metten te maken met Leiden. Niets geen weggevertjes om donderdag thuis kampioen te kunnen worden en nog een extra recette te generen. Dat zat natuurlijk ook helemaal niet in de aard van de topsporters. Coach Erik Braal en zijn mannen konden zich zo'n scenario bovendien ook niet veroorloven tegenover al die meegereisde Donar-supporters, die vurig hoopten dat de Groningers met een 'clean sweep' zouden afrekenen met Leiden. Ze vormden met een luidruchtige blauwe wand een geweldige steun in de Vijf Meihal.

Brandyn Curry van Donar (R) en Carrington Love van ZZ Leiden. Foto: ANP

Oppermachtig op vijandige bodem

Met onder meer twee driepunters van good old Jason Dourisseau en een bom van Sean Cunningham nam Donar meteen een ruime voorsprong: 3-11. De Groningers waren oppermachtig op vijandige bodem, onder meer dankzij de 'warrior' van Donar, Sean Cunningham, die in het tweede kwart een hoofdrol voor zich opeiste. Eerst liet hij bij 16-33 met een assist Sergio Gipson onder de basket scoren. Daarna nam hij met onder meer een driepunter zelf de Leidse basket een paar keer onder vuur. Donar liep uit naar 24-44 bij rust.

In de tweede helft beet de zo vermoeid ogende thuisclub toch nog van zich af. Blijkbaar had de Belgische coach Paul Vervaeck in de kleedkamer het laatste blikje krachten weten open te trekken. Waar aan Donar-zijde onder meer Teddy Gipson een paar keer opzichtig stond te schutteren, daar bracht de Leidse speler Carrington Love met een driepunter het verschil terug tot negen punten: 46-55.

Gronings feest

Even later was de marge zelfs nog maar vijf punten. Eventjes leek Donar te wankelen, maar toen de aanhang een halve minuut voor tijd het 'Wij zijn kampioen' van de tribunes liet rollen, stond niets een Gronings feest nog in de weg. Donar kroonde zichzelf voor de zevende keer in de historie tot landskampioen.  

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.