Donar in Champions League tegen Tartu

De basketballers van Donar zijn in de eerste voorronde van de Champions League gekoppeld aan de Estse nummer 2 Tartu University.

Tijdens de loting gisteren in München werd daarnaast bepaald dat de Groningers op dinsdagavond 27 september beginnen met een thuiswedstrijd in Martiniplaza. De return is twee dagen later in Estland.

Tartu is een grote club in Estland en pakte liefst 26 keer de nationale titel. Vorig seizoen was Kalev/Cramo in de finale van de play-offs om het landskampioenschap met 4-1 te sterk. Een jaar eerder werd Tartu wel kampioen. De trainer van de aanstaande tegenstander van Donar is Gert Kullamäe. Dat is geen onbekende naam in Nederland, want hij speelde in het verleden twee jaar voor Den Bosch.

Coach Erik Braal is tevreden met de koppeling aan Tartu, maar geeft aan dat er over het team van volgend seizoen nog weinig bekend is. ,,Vorig seizoen hadden ze veel Estse internationals in hun ploeg. Het is afwachten hoe het nieuwe team eruit zal zien’’, zegt hij.

Braal zal voorafgaand aan de tweestrijd waarschijnlijk niet naar Estland afreizen om de tegenstander aan het werk te zien. ,,Dat gaat lastig worden. De nationale ploeg speelt namelijk tot 17 september nog kwalificatiewedstrijden. Tartu komt dus vrij laat bij elkaar en dat is een voordeeltje voor ons. Dat zorgt er bovendien voor dat wij in de voorbereiding vooral op onszelf moeten gaan richten.’’

Mocht Donar als winnaar uit de tweestrijd komen, dan ontmoet het in de tweede voorronde van de Champions League het Deense Bakken Bears of het Italiaanse Dinamo Sassari. Ook in deze ronde zal Donar met een thuiswedstijd beginnen. Wordt Bears of Sassari verslagen, dan wacht de poulefase van de Champions League met vier poules van acht teams. Braal: ,,Mochten we in de poulefase terecht komen, dan hebben we het fantastisch gedaan. Het zal een grote klus worden om ons daarvoor te kwalificeren.’’

Wanneer Donar wordt uitgeschakeld in de eerste of tweede voorronde van de Champions League, dan gaan de Groningers verder in de poulefase van de FIBA Europe Cup. De kampioen van Nederland komt dan in één van de veertien poules van vier teams.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.