Donar krijgt mentale tik van koploper Zwolle (+samenvatting en reacties)

In een meeslepend duel liepen de basketballers van Donar woensdagavond tegen de derde nederlaag van het seizoen aan. Andermaal bleek de huidige koploper van de eredivisie, Zwolle, te sterk voor de Groningers: 84-90. Het was een mentaal tikje voor de regerend landskampioen.

Er stond nog een rekeningetje open voor Donar tegen het ongeslagen Zwolle. Uit verloren de mannen van coach Erik Braal het eerste onderonsje met 88-81, waarbij als verzachtende omstandigheid gold dat de Groningers in die periode een druk programma hadden met veel Europese verplichtingen. Die vlieger ging donderdag in het met 3470 toeschouwers goed gevulde Martiniplaza niet meer op.

De basketballers van Donar kregen afgelopen week, na het veiligstellen van de tweede groepsfase in de FIBA Europe Cup, tijd om bij te tanken. Dat gold alleen niet voor de internationals Arvin Slagter, Shane Hammink en Rienk Mast, die vol aan de bak moesten met Oranje. Dat was hen aan te zien. Met name Hammink maakte geen goede indruk.

Met de brede selectie van de thuisclub bleven er evenwel genoeg verse krachten over om Zwolle een hak te kunnen zetten. Donar begon goed aan het karwei met driepunters van Jason Dourisseau en de teruggekeerde generaal Lance Jeter, maar na een 10-3 voorsprong kwam Zwolle bij 19-21 langszij. Een driepunter van Teddy Gipson op slag van rust bezorgde de Groningers alsnog een 24-21 voorsprong na de eerste periode.

Taaie Zwollenaren

In het tweede kwart gaven beide ploegen elkaar geen duimbreed toe. Donar speelde in deze fase slordig en dacht er verdedigend te lichtzinnig over. Braal zette de zaken in de rust blijkbaar even op scherp, want aan het begin van de tweede helft wist de landskampioen Zwolle wel even te overklassen. Onder aanvoering van Jason Dourisseau (onder meer twee driepunters) liep de thuisclub uit naar 56-46. Toch lieten de taaie Zwollenaren zich niet uit het veld slaan door het gat van tien punten. Vijf minuten later stond het weer gelijk: 61-61.

Het was de opmaat naar een spannend vierde kwart. Met de support van een hartstochtelijk meelevende basketbaltempel bleven de Groningers aanhaken bij de Zwollenaren, waar Sherron Dorsey-Walker de absolute uitblinker was. Donar stelde er de 34-jarige publiekslieveling Dourisseau tegenover, die het verschil met een welgemikt afstandsschot van 74-78 weer terugbracht tot 77-78.

Tot de allerlaatste minuut bleef het onvoorspelbaar wie met de eer zou gaan strijken. Zwolle had een voorsprong (80-83), waarop Jeter een driepunter miste namens de Groningers. In de tegenaanval benutte Kaza Keane twee vrije worpen, waarmee de stand op 80-85 kwam. In de halve minuut die resteerde stuurde Donar de Zwollenaren bewust naar de vrije worplijn. Daar bleek de trotse lijstaanvoerder koelbloedig genoeg om de koppositie in de eredivisie te verstevigen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.