Donar kwam door een 67-53 overwinning bij The Hague Royals weliswaar op gelijke hoogte met koploper ZZ Leiden, de zorgen voor coach Ivan Rudez namen alleen maar toe. De Groningse basketballers weten nog steeds niet te overtuigen.

Op voorhand leek The Hague Royals een ideaal slachtoffer voor Donar om eens een wedstrijd op overtuigende wijze naar de hand te zetten. Het lukt de Groningers dit seizoen nauwelijks om vier kwarten lang te domineren, ook niet tegen de kleintjes in de competitie. Tot die laatste categorie behoren de Hagenaren onmiskenbaar in hun eerste eredivisieseizoen. Het budget is maar een fractie van dat van de noorderlingen, hoewel het doel in de Hofstad wel is om in vijf jaar een evenknie van Donar te worden.

Los zand

Zover is het alleen nog lang niet. The Hague Royals won dit seizoen nog maar één wedstrijd tegen de andere nieuwkomer in de eredivisie, Almere Sailors. Vorige week nog was regerend landskampioen Zwolle met 97-47 niet twee, maar wel drie maten te groot. Er waren tijden dat Donar er als titelkandidaat zijn hand ook niet voor omdraaide om dergelijke potjes met vijftig punten verschil te winnen, maar het team van Ivan Rudez hangt nog steeds als los zand aan elkaar.

Dat zag de coach gezien zijn lichaamstaal blijkbaar zelf ook in de prachtige Sportcampus Zuiderpark, die is verrezen op de grond waar vroeger het stadion van ADO Den Haag stond. Rudez gebaarde, schold en zo af en toe kookte zijn Kroatische bloed bij het aanschouwen van de stroefheid waarmee Donar acteerde. Het schotpercentage vanaf de vrije worplijn was illustratief voor de manier waarop de Groningers in de wedstrijd zaten. Slechts vier van de vijftien gleden door de ring tegen een percentage van 26 procent. Donar-onwaardig.

Het begon nog wel leuk

Het begon nog wel leuk voor de noorderlingen met de driepunter waarmee Davonté Lacy de score opende, maar uiteindelijk won het nietige Den Haag het eerste kwart met 19-15. Lacy grossierde in de eerste kwarten in balverlies en ook Damjan Rudez, van wie als ex-NBA-speler toch veel wordt verwacht, gaf weer eens niet thuis. Een stevige uitbrander van zijn broer liet het heilige vuur ook al niet ontbranden.

Donar had geluk dat in het derde kwart de tank leeg begon te raken aan de zijde van de thuisclub, want met iets meer precisie had The Hague Royals er tot het eind toe een serieuze wedstrijd van kunnen maken. Met een handvol driepunters van onder meer Henry Caruso en Leon Williams liep Donar in de derde periode toch nog uit naar 35-54.

Gedaan met de Groningse dadendrang

Daarmee was het ook gelijk gedaan met de Groningse dadendrang, want in de laatste periode bleef het team van de Haagse coach Bert Samson weer in het spoor van Donar. Sterker nog, het afsluitende kwart was met 15-13 weer voor de thuisclub. Donar droop af met weliswaar een zege op zak, maar ook het besef dat er nog heel veel werk aan de winkel is. Het enige waar de noorderlingen tevreden over konden zijn was dat ze, door de nederlaag van ZZ Leiden bij Den Bosch, medekoploper zijn geworden in de eredivisie.

De Leidenaren verloren in de Brabantse Maaspoort na verlenging met 88-87 van de Bosschenaren. Den Bosch lijkt zich daardoor ook te kunnen opmaken voor een vervolgstrijd in de Elite A, waarin de beste plekken voor de play-offs worden verdeeld. Voor het zover is krijgt Donar nog twee kansen om de machine beter op gang te helpen. Zaterdag is in Martiniplaza eerst Feyenoord de tegenstander, volgende week wacht nog Almere Sailors uit als afsluiting van het eerste deel van de competitie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport