Donar: schors dan coach Erik Braal

Donar heeft het interim-bestuur van de Dutch Basketball League (DBL) een schikkingsvoorstel gedaan naar aanleiding van de verloren verklaarde wedstrijd tegen Aris Leeuwarden van 18 november.

Het voorstel houdt in dat Erik Braal voor één wedstrijd geschorst zou moeten worden en dat de reglementaire 20-0 nederlaag van tafel moet.

Braal overtrad in de noordelijke derby voor de tweede keer dit seizoen de zogeheten buitenlanderregel. Die schrijft voor dat er maximaal vier niet-Nederlanders tegelijk binnen de lijnen mogen staan op het hoogste Nederlandse basketbalniveau. De coach van de Groninger basketbalclub stuurde gedurende 38 seconden in het eerste kwart vijf buitenlanders het veld op.

Vergissing

De vergissing had de tweede technische fout moeten betekenen voor Braal, nadat de coach eerder in het eerste kwart ook al een technische fout toebedeeld kreeg. De trainer had de bank moeten verlaten en had niet meer mogen coachen, maar de scheidsrechters floten niet voor de overtreding en lieten doorspelen. Naderhand bepaalde het bestuur van de Dutch Basketball League dat Donar een onreglementaire overwinning had geboekt. Het orgaan legde de landskampioen een sanctie op in de vorm van de 20-0 nederlaag.

Het bestuur van Donar is van mening dat de club met de maatregel ‘ten onrechte en buitengewoon zwaar is bestraft’. De noordelijke basketbaltrots betwist in de eerste plaats of het bestuur van de Dutch Basketball League überhaupt wel bevoegd is om sancties op te leggen. Dat schrijft het Donar-bestuur in een brief aan de ledenvergadering, die woensdagavond plaatsvindt. Volgens de club is in geen enkel reglement verankerd dat het DBL-bestuur bevoegd is recht te spreken.

Overtreder

Ook is er volgens Donar nooit een strafmaat bepaald voor het overtreden van de buitenlanderregel. ,,Het ontbreken van een strafbepaling brengt met zich mee dat er geen straf kan worden opgelegd’’, meent de club. ,,Een overtreder kan alleen worden gestraft indien er ook een straf voor de overtreding is vastgelegd.’’

Verder verwijt de clubleiding van Donar de bestuurders van de Dutch Basketball League dat er geen wederhoor is gepleegd. De opgelegde maatregel werd op 19 november wereldkundig gemaakt, voordat Donar met een reactie was gekomen.

Buitenproportioneel

Boven alles is Donar van mening dat de maatregel, de 20-0 nederlaag, buitenproportioneel zwaar is. ,,De overtreding duurde al met al 38 seconden’’, schrijft de club. ,,In die periode is er geen score voor Donar tot stand gekomen. Integendeel. Donar heeft balverlies geleden en Aris heeft gescoord. De gevolgen van de schending van de afspraak zijn dus nihil geweest. Niet onbelangrijk was dat de coach, nadat de overtreding was bemerkt, deze zo spoedig mogelijk heeft hersteld. Het is nooit de intentie geweest de wedstrijd onreglementair te beïnvloeden.’’

Donar onderschrijft de afspraak over een maximum van vier buitenlanders tegelijk in het veld, maar wil dat de opgelegde sanctie - ‘gelet op de omstandigheden’ - van tafel gaat. De club is er van overtuigd een sterke zaak te hebben, maar wil de kwestie niet verder laten escaleren. Voordat de club zich beraadt op verdere juridische stappen, heeft het naar eigen inzicht een passend alternatief voor de straf geformuleerd waarmee de zaak in der minne geschikt zou kunnen worden.

Zonder Erik Braal

,,Wij stellen voor de eerstvolgende wedstrijd tegen Aris van 30 november te spelen zonder coach Erik Braal’’, oppert het Donar-bestuur. ,,Door de wedstrijd op deze manier te laten spelen doen we recht aan het nadeel dat Donar en het voordeel dat Aris had moeten ondervinden van de tweede technische fout van Braal.’’ Verder eist Donar dat de eigenlijke uitslag van 18 november wordt gehandhaafd in de stand van de eredivisie.

Woensdag komen het interim-bestuur van de Dutch Basketball League en de leden (de afgevaardigden van de clubs) bijeen om de kwestie onder de loep te nemen en het voorstel van Donar te beoordelen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.