Donar start op voor het nieuwe jaar, maar krijgt eerst een paar teleurstellingen te verwerken

Donar afgelopen oktober, toen met 124-64 werd gewonnen van Almere Sailors. Spelverdeler Jarred Ogungbemi-Jackson is op weg naar de basket. Foto: Jan Kanning

Het bleef dit jaar lang stil in Martiniplaza, maar inmiddels zijn alle geledingen bij Donar druk in de weer met de herstart van de competitie in 2021. De voorbereidingen gaan wel gepaard met enkele teleurstellingen.

Op 16 januari staat voor Donar de eerste competitiewedstrijd van 2021 in de agenda. Wie de tegenstander zal zijn en hoe het programma er verder uit komt te zien, is nog niet duidelijk, maar dat de Dutch Basketball League (DBL) weer van start gaat, staat vast. Het land zit half januari nog steeds in een lockdown, maar het kabinet heeft aangekondigd dat voor de sportcompetities op het hoogste niveau een uitzondering geldt.

Donar schoot uit de startblokken

Het ligt al bijna in de vergetelheid, maar Donar begon in oktober al aan een nieuw basketbalseizoen. Coach Ivan Rudez en zijn mannen schoten uit de startblokken met twee ruime thuiszeges op nieuwkomer Almere Sailors en Apollo Amsterdam en een knappe 89-88 overwinning in het hol van de leeuw, de Maaspoort van Den Bosch. Het is allemaal vergeefse moeite geweest, want die wedstrijden worden geschrapt.

De DBL begint in januari opnieuw en in een andere opzet. Er zal door de twaalf eredivisieclubs eerst een halve competitie worden gespeeld van elf wedstrijden, waarin alle teams elkaar dus één keer ontmoeten. Vervolgens wordt op basis van de rangschikking een splitsing aangebracht in een Elite A (de beste zes clubs) en een Elite B (plaats zeven tot en met twaalf uit de eerste ronde). In elke groep van zes teams wordt vervolgens een volledige competitie met uit- en thuiswedstrijden gespeeld. Daarna vinden de play-offs om de landstitel plaats.

Streep door bekerfinale

Aanvankelijk was het de bedoeling dat voorafgaand aan de competitie nog de bekerfinale van het vorige seizoen zou worden gespeeld. Voor de eindstrijd tussen Donar en Aris Leeuwarden waren destijds al kaartjes verkocht, maar corona gooide roet in het eten. Inmiddels is duidelijk dat er definitief een streep gaat door de bekerfinale. Aris Leeuwarden ziet geen mogelijkheid om de manschappen een week voor de start van de competitie al te mobiliseren om de cupstrijd aan te gaan in Martiniplaza.

Donar-voorzitter Jannes Stokroos steekt zijn teleurstelling over deze gang van zaken niet onder stoelen of banken. ,,We hebben intensief overleg gehad met de NBB en het bestuur van Aris afgelopen week, maar Aris heeft besloten de bekerfinale die voor 10 januari gepland stond niet te willen spelen’’, zo laat de preses weten. ,,We betreuren deze stap van Aris ten zeerste, want Donar is er wel klaar voor om deze sportieve strijd aan te gaan! De uitspraak It giet oan! heeft bij Aris een wat andere betekenis blijkbaar.’’

Oefenwedstrijd op 10 januari

Donar onderzoekt de mogelijkheid om op 10 januari (aanvang 16.00 uur) in Martiniplaza een (oefen-)wedstrijd te spelen als kick-off voor het nieuwe seizoen. ,,Meerdere teams hebben al aangegeven tegen Donar te willen spelen’’, geeft Stokroos aan.

Wat betreft de bekerstrijd voor het nieuwe seizoen is het idee om na de eerste, halve competitie en voorafgaand aan de strijd in de Elite A en B in een week een korte competitie te organiseren. De opzet hiervan wordt nog verder uitgewerkt.

Donar gaat meteen drukke tijden tegemoet in januari, want aan het eind van de maand wacht de start van de FIBA Europe Cup. Mooie bijkomstigheid voor de Groningers is dat ze voor de eerste ronde niet ver hoeven te reizen. De gezamenlijke bid bij de Europese basketbalkoepel FIBA om de Maaspoort van aartsrivaal Den Bosch aan te wijzen als speellocatie en bubbel is geslaagd. De Brabanders fungeren als gastheer voor acht clubs uit twee poules.

Ticket naar de volgende ronde

In de ene poule spelen tussen 26 en 29 januari Donar, Den Bosch, het Wit-Russsiche BC Borisfen en BC Parma uit het Russische Perm tegen elkaar. In de andere poule strijden het Belgische Mons-Hainaut, Iraklis uit Griekenland, het Hongaarse Kormend en het Italiaanse Reggio Emilia om een ticket naar de volgende ronde.

Inmiddels zijn de basketballers van Donar volop in training in Martiniplaza. ,,We zijn blij dat we ons daar deze week weer mee bezig konden houden’’, meldt Stokroos. ,,Wij gaan ervoor zorgen dat we er klaar voor zijn. We blijven strikt de coronaregels hanteren. De spelers worden frequent getest, zodat een mogelijke besmetting meteen wordt opgemerkt. Er zijn inmiddels genoeg sneltesten beschikbaar via een gezamenlijke inkoop via NOC-NSF.’’

Fotopoppen

Supporters zijn voorlopig nog niet welkom in Martiniplaza. Wel hoopt Donar zoveel mogelijk kartonnen fotopoppen aan de man te brengen, waarmee de club in de eerste maanden de tribunes wil vullen. Bestellen kan via de website van de club.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport