Donar stort in Leiden volledig in elkaar en lijdt eerste nederlaag van het seizoen

Davonté Lacy was de topscorer aan Donar-zijde met 18 punten. Foto: Jan Kanning

In de tweede wedstrijd van het seizoen liepen de basketballers van Donar tegen een enorme zeperd aan bij Leiden. De Groningers stortten in de tweede helft volledig in elkaar. Het gevolg was een 98-67 nederlaag. ,,Ze hebben ons een lesje geleerd’’, concludeerde coach Ivan Rudez.

Bij Donar was nieuwkomer Justin Watts nog niet van de partij. De 30-jarige Amerikaan kwam afgelopen week over uit Noord-Carolina om de Groninger gelederen te versterken, maar moet volgens de letter der coronawetgeving eerst tien dagen in quarantaine. Na het weekend mag hij aansluiten bij de selectie van Ivan Rudez. Goed nieuws was er ook voor de coach, want Will Moreton maakte in de Vijf Meihal na een voetblessure zijn eerste minuten weer voor de Groningse basketbaltrots.

Desondanks hadden de noorderlingen het vanaf het eerste kwart moeilijk tegen de taaie Leidenaren, die in tegenstelling tot Donar hun eerste wedstrijd van het seizoen speelden. Donar pakte vorige week tegen regerend landskampioen Zwolle de draad al op met een denderende 82-55 overwinning. Zoals gezegd ging het tegen Leiden een stuk moeizamer. Tijdens de eerste twee kwarten ging het met 19-18 en 19-17 nog redelijk gelijk op.

Donar op halve kracht

Daarna was de verwachting dat bij de thuisclub, die traditioneel met een kleine spelersrotatie speelt, de vermoeidheid toe zou slaan, maar het tegendeel was het geval. Het waren juist de mannen van Rudez die in de tweede helft op halve kracht leken te spelen. De punten die de wisselspelers maakten waren daarbij veelzeggend. Waar de bank van Leiden goed was voor 33 punten gedurende de wedstrijd, maakte die van Donar er maar 16.

Na de 38-35 ruststand schoot Leiden in het derde kwart uit de startblokken met een 6-0 run (44-35). Bij Donar gaf onder anderen Damjan Rudez niet thuis en ook Will Moreton had duidelijk nog roest tussen de raderen. Hij verdedigde matig en leverde in het derde kwart onder meer een airball af. Het werd onmiddellijk afgestraft door Carrington Love, die met een driepunter de 63-51 door de ring liet glijden.

Ook donderpreek helpt niet

Rudez probeerde tussen het derde en vierde kwart zijn mannen weer bij de les te krijgen met een donderpreek die de ruiten in de sponningen van de Vijf Meihal liet trillen, maar het was allemaal aan dovemansoren gericht. Sterker nog, in de laatste periode zakte het Donar-kaartenhuis volledig in elkaar. Met een afgetekende 35-14 in het laatste kwart gaf Leiden Donar een enorme trap na, op weg naar de winterse wegen die de Groningers weer naar het Noorden moeten leiden.

,,Ons team is nog niet klaar om het op te nemen tegen fysiek sterke tegenstanders’’, verklaarde Rudez na afloop de nederlaag op de livestream van ZZ Leiden. ,,Leiden is één van de meest agressieve opponenten in de league. Ik heb mijn spelers er afgelopen week voor gewaarschuwd. Desondanks zijn we met een bepaalde hooghartigheid het veld opgestapt. Dan is dit wat je krijgt.’’ Donar kan zich woensdag revancheren als het uitduel tegen Yoast United uit het Gelderse Bemmel op de rol staat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport