Donar vecht hard, maar gaat toch onderuit in België

Foto: Jonas Goossens

Voor respect koop je niets, maar de basketballers van Donar dwongen het gisteravond wel af in de Belgische Lotto Arena. In de allerlaatste seconden kregen de Groningers tegen het gerenommeerde Antwerp Giants de eerste Europe Cup-nederlaag van het seizoen te slikken.

Hij speelde een dijk van een wedstrijd en het pleitte voor hem dat hij de allerlaatste bal bij een 78-77 achterstand durfde te nemen in de kolkende Antwerpse Lotto Arena. Het schot van Donars vloerleider Brandyn Curry spatte op de ring uiteen, waardoor de Groningse basketballers de eerste nederlaag van het seizoen leden in groep A van de FIBA Europe Cup.

Waarschuwing

De Antwerpse reuzen waren gewaarschuwd voor Donar. De Belgische basketbaljournalist Patrick Ceulemans belde vooraf de Belgische coach bij Aris Leeuwarden, Tony van den Bosch voor wat informatie. Die bestempelde in de Gazet van Antwerpen de Belgen als favoriet, maar zei er wel bij dat Donar een zeer solide ploeg is.

,,Groningen zou in de Belgische eerste klasse in de top vier mee kunnen draaien’’, gaf Van den Bosch aan. ,,Evan Bruinsma is een efficiënte speler, Jason Dourisseau een sterkhouder en Drago Pasalic een stevige center die ook van afstand gevaarlijk is. Antwerp moet vooral de aanvallende rebound controleren en zorgen dat ze niet gaan lopen. Ik voorspel toch winst voor Antwerpen, want de Giants hebben de juiste flow te pakken en zijn in de Lotto Arena ijzersterk.’’

Van den Bosch had kunnen weten dat Donar de laatste tijd nog maar weinig ontzag toont voor buitenlandse arena’s. De Groningers gaven Antwerp uitstekend partij in de Belgische hal, waar een enorme toeloop was vanwege het concert van Metallica in het naastgelegen Sportpaleis.

Slangenmens

Brandyn Curry en Evan Bruinsma waren aan Donar-zijde de meest opvallende spelers. De eerste omdat hij zich continu als een slangenmens langs de Antwerpers wurmde en bij vlagen subliem het spel verdeelde, de tweede vanwege het driepunterbombardement dat hij losliet op de basket van de zuiderburen.

Het was in het tweede kwart mede aan het genoemde Groningse duo te danken dat Donar een 32-20 achterstand weg wist te poetsen. Een time out van coach Erik Braal was nodig om orde op zaken te stellen, maar daarna begon het ook echt te draaien bij de landskampioen. Met een van zijn bommen bracht Bruinsma bij 39-39 de stand in evenwicht. De 37-jarige Teddy Gipson, die zijn rol als stand-in voor de geblesseerde Arvin Slagter glansrijk invulde, deed in de slotseconden van de eerste helft de rest met een driepunter: 41-42.

Bloedstollende eindfase

Ook in het laatste kwart van de volstrekt gelijkwaardige strijd toonde Donar nog steeds veerkracht. Dat was knap, want de Antwerpse coach Roel Moors kon met twaalf volwaardige spelers veel dieper op zijn bank tasten dan Braal met negen. Met minder dan twee minuten te gaan keek Donar tegen een 76-70 achterstand aan. Nog een keer verzamelden de Groningers alle krachten voor een slotoffensief. Achttien seconden voor tijd zette Curry met een driepunter de 76-77 op het scorebord, maar het was de Belgische Amerikaan Jason Clark die het laatst lachte: 78-77.

menu