Erik Braal: ,,Ik zei tegen de scheidsrechters, dit is bewust gedaan.''

Donar vindt veel te vroeg zijn Waterloo in Europa

Erik Braal: ,,Ik zei tegen de scheidsrechters, dit is bewust gedaan.'' Foto: Jan Kanning

Het Europese seizoen is voor Donar uitgelopen op een deceptie. Na de eerdere uitschakeling in de voorronde van de Champions League volgde gisteravond eliminatie in de Europe Cup.

Wat ging er in het vierde kwart om in de hoofden van de spelers van Donar? Dat was de grote vraag waar iedereen mee bleef zitten, nadat de Groningse basketballers veel te vroeg in het seizoen hun Waterloo vonden in Europa.

In de allesbeslissende wedstrijd tegen Spirou Basket uit Charleroi was er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht. Donar speelde zelfs opvallend goed. Precies naar de wens van coach Erik Braal bediende de thuisclub zich van een breed arsenaal aan wapens, waarmee de Groningers het de Belgische tegenstander moeilijk wisten te maken.

Slangachtige penetratie

Zo scoorde Donar soepeltjes uit driepunters van Carrington Love en Donte Thomas, maar werd er net zo gemakkelijk ingezet op de snelle uitbraak. De aanval waarbij Deshawn Freeman met een lange pass over het hele veld de aan de andere kant klaar staande Love bereikte, die vervolgens perfect afrondde (37-28), was daar een mooi voorbeeld van. Om nog maar te zwijgen van de slangachtige en doeltreffende penetratie van de steeds meer in zijn rol groeiende Shane Hammink, die daarmee in het tweede kwart de 25-22 op het scorebord bracht.

Het was genieten in het sfeervolle basketbalhuis in Groningen. Op de 45-30 voorsprong in het derde kwart was nagenoeg niets af te dingen. Donar, dat met Jason Dourisseau een belangrijke pion miste, leek rechtstreeks af te stevenen op plaatsing voor de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup, zoals dat ook de afgelopen drie seizoenen het geval was. Een doel dat competitiegenoten Zwolle en Leiden vorige week al konden afvinken.

Totdat in het vierde kwart op onverklaarbare wijze alles ineens anders werd en Donar na het missen van vijf uit zes vrije worpen de weg helemaal kwijt was. Een stuurloos schip dat hopeloos op de klippen liep. Spelers wisten elkaar niet meer te vinden, stapelden in de aanval balverlies op balverlies, terwijl aan de andere kant van het veld de verdediging compleet verdwenen was. Ook coach Braal was de weg kwijt en liet, terwijl de nood het hoogst was, zijn sterkhouders Thomas Koenis en Shane Hammink zitvlees kweken op de bank.

Forse stap achteruit

Het ongeloof was na afloop groot. Donar nam zich een paar jaar geleden voor te willen groeien in Europa. Nadat eerder dit seizoen de Champions League andermaal niet haalbaar bleek, zet de Groninger basketbaltrots met de uitschakeling in de eerste ronde van de FIBA Europe Cup een forse stap achteruit.

De wanhoop stond spelverdeler Carrington Love na afloop in de ogen. ,,Dit is een hard gelag, een zwaar verlies, dit doet echt pijn’’, stamelde de pointguard, die qua verklaring niet verder kwam dan dat het hele zaakje in de laatste periode op onnavolgbare wijze in elkaar stortte.

En Braal? Die wees naar de rommelige omstandigheden die niet in het voordeel van Donar waren, zoals het omvallen (of -trappen?) van het reclamebord voor de bank van Spirou, waardoor de Belgen tijd kregen om orde op zaken te stellen. ,,Ik zei tegen de scheidsrechter, dit is bewust gedaan. Maar nee hoor. Dat gebeurt zelfs bij Fenerbahçe niet, zei hij.’’ De uitschakeling in Europa noemt Braal zeer teleurstellend. ,,Maar het is de realiteit.’’

menu