Donar voor eerste voorronde Champions League naar Kosovo

Donar neemt het in de eerste voorronde van de Champions League op tegen Pristina uit Kosovo. Dat heeft de loting van de Europese basketbalbond FIBA woensdag uitgewezen.

Er zijn 24 clubs die deelnemen aan de eerste voorronde van de Champions League. Ze werden voor de loting verdeeld over vier schalen. Donar zat in pot B, samen met clubs als Minsk uit Wit-Rusland en Spirou Basket Charleroiuit België. De clubs in schaal B werden gekoppeld aan die uit pot C. Daarin waren tegenstanders als het Portugeze FC Porto, Hapoel Tel Aviv uit Israel, Cantù uit Italië, het Kosovaarse Pristina en Siauliai uit Litouwen vertegenwoordigd.

Hoofdfase Champions League

De voorronden, waarvan er in totaal drie moeten worden gewonnen om door te dringen tot de hoofdfase van de Champions League, bestaan uit een uit- en een thuiswedstrijd. Donar heeft ten opzichte van vorig seizoen een klein voordeeltje, want de Groningers spelen de eerste wedstrijd uit, waardoor het in de return, thuis in een ongetwijfeld vol Martiniplaza, de klus kan klaren. Vorig seizoen had Donar dat thuisvoordeel niet.

De eerste ronde wordt gespeeld op donderdag 20 en zaterdag 22 september. Mochten coach Erik Braal en zijn mannen die overleven, dan volgt de week erop (dinsdag 25 en donderdag 27 september) meteen de volgende ronde. De eventuele derde ronde wordt gespeeld op zondag 30 september en dinsdag 2 oktober.

Trede lager

Mocht Donar de drie voorronden voor de Champions League niet overleven, dan stroomt de club terug naar de FIBA Europe Cup. Dat is één Europese trede lager. Vorig seizoen bereikten de Groningers een historische mijlpaal in dat toernooi door door te dringen tot de halve finale. Daarin werd de regerend landskampioen van Nederland uitgeschakeld door de toenmalige Italiaanse titelhouder, Venetië.

Donar drong vorig seizoen door tot de derde voorronde van de Champions League. Daarin werd het in Madrid na een meeslepende verlenging uitgeschakeld door Estudiantes. Dit jaar wil de Groninger basketbaltrots opnieuw alles op alles zetten om zich te plaatsen voor het kampioenenbal. De hoofdfase van de Champions League gaat uiteindelijk bestaan uit een competitie van 32 clubs.

Mocht Donar de eerste voorronde overleven, dan ontmoet het de winnaar van de wedstrijd tussen het Zwitserse Fribourg en Avtodor uit Saratov. Rolt Donar ook in de tweede voorronde als winnaar uit de bus, dan wacht de Groningers in de derde voorronde nog het Turkse Sakarya. Deze club is debutant in de Champions League en is rechtstreeks geplaatst voor de derde voorronde.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.