Donar wil de Champions League in

GRONINGEN Donar wil, als de voorwaarden passend zijn voor de kersverse basketbalkampioen van Nederland, komend seizoen Champions League gaan spelen. Daarmee zou de Groninger basketbaltrots gaan uitkomen op een hoger Europees niveau dan tot nu toe het geval was, met topclubs en kampioenen uit dertig landen.

De Basketball Champions League is de kers op de taart van de voorgenomen nieuwe opzet van de Europese basketbalcompetitie. Op dit moment wordt het plan nog gefinetuned en zijn voorwaarden als het entreegeld, de revenuen, de manier van instromen en de verhouding tot andere Europese competities als de Euro League nog onderwerp van gesprek. Wel ligt er een competitieformat. Die biedt plaats aan 56 teams uit 30 landen. Er wordt een kwalificatieronde gespeeld (twee wedstrijden uit en thuis) met 32 clubs, waaraan ook Donar mee zal moeten doen. Van die 32 teams stromen er 8 door naar de Champions League. De 24 qualifiers die het niet halen krijgen een ticket voor de FIBA Europe Cup.

De hoofdfase van de Champions League bestaat, met de 8 winnaars van de kwalificatieronde en de 24 reeds geplaatste teams, uit in totaal 32 clubs. Die worden onderverdeeld in 4 poules van 8 die een volledige competitie gaan spelen van oktober tot februari. 16 teams (de beste 4 van elke poule) gaan daarna door naar de play-offs van de Champions League, 4 halen de finale in april. De nummers 5 en 6 van de poulefase van de Champions League zijn automatisch geplaatst voor de play-offs van de FIBA Europe Cup (16 teams).

Basketbalbond NBB zou graag zien dat Donar de nieuw te vormen Champions League in gaat. Het bestuur van de basketbalclub is er ook zeker voor te porren, maar wacht de exacte voorwaarden eerst nog even af. Verder zal bestuurslid technische zaken Martin de Vries de komende weken samen met coach Erik Braal proberen de kern van het huidige kampioensteam voor volgend seizoen bij elkaar te houden. Voordat de spelers op het vliegtuig stappen wordt er met een ieder gesproken.

,,We willen met een aantal spelers graag verlengen. Dat lijkt me logisch gezien de ontwikkeling van het team dit seizoen en het behaalde eindresultaat’’, klinkt mr. Donar opgetogen na het veroveren van de vijfde landstitel in de historie van de club. Voor De Vries is het zijn tweede kampioenschap sinds zijn aantreden als bestuurslid technische zaken.

Lees alles over het kampioenschap van Donar in Dagblad van het Noorden van vrijdag

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.