Donar zet deur naar kwartfinale Europe Cup wagenwijd open (+samenvatting)

De basketballers van Donar hebben een plaats in de kwartfinale van de FIBA Europe Cup voor het grijpen. Voor een uitverkocht Martiniplaza bouwden de Groningers tegen het Roemeense Cluj met een 103-76 zege een marge op van maar liefst 27 punten.

Dat moet genoeg zijn voor coach Erik Braal en zijn mannen om een nieuwe Europese mijlpaal te behalen, volgende week tijdens de return in Transsylvanie. 

Donar begon nog wel stroef tegen de Roemenen, die zich niet geimponeerd toonden door de uitpuilende Groningse basketbaltempel. Cluj gooide de driepunters soepel raak in het eerste kwart. Omdat Drago Pasalic aan de zijde van de thuisclub zijn vizier ook op scherp had staan, bleef Donar continu in het spoor en werd het gat nooit groter dan zeven punten (13-20).

Reboundgevecht

Naarmate de eerste helft vorderde, raakten de Groningers steeds meer op toeren. Donar won het reboundgevecht onder het eigen bord met gemak en ook in de passing wisten de mannen van coach Erik Braal elkaar met steeds meer precisie te vinden. Dat wierp zijn vruchten af. Met driepunters van Sean Cunningham, Brandyn Curry en Evan Bruinsma stond het tegen het eind van het tweede kwart al 38-30 in Gronings voordeel.

Daarmee was de honger van Donar nog lang niet gestild, bewust als Braal en zijn team zich er van waren dat een zo groot mogelijk marge in de thuiswedstrijd de klus volgende week in Roemenie een stuk gemakkelijker zou maken. Met name Teddy Gipson leek daar van doordrongen. Het werd de avond van de 38-jarige ervaren rot, die in de loop van het seizoen de gelederen kwam versterken nadat Arvin Slagter in de eerste seizoenshelft zwaar geblesseerd raakte.

Magistrale driepunters

Ondanks zijn inmiddels hoge leeftijd toonde Gipson zijn grote klasse met slimme assists en magistrale driepunters. De marge van Donar liep met de Amerikaanse routinier in de vuurlinie zelfs op tot dertig punten, waarmee de Groningers de deur naar de kwartfinale van de FIBA Europe Cup wagenwijd open zette. Het zou opnieuw een mijlpaal zijn in een Europees seizoen, dat toch al niet meer stuk kan. 

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.