Doorgaan Grand Prix van Nederland hoogst onzeker. Nieuwe kansen voor voor Formule 1 Assen?

Max Verstappen op het circuit van Zandvoort, links Jan Lammers. Foto: Getty Images for Red Bull Racing

Na het uitstellen van de Grands Prix van Bahrein en Vietnam zegt de organisatie van de Formule 1 (FOM) te hopen dat er eind mei weer geracet kan worden. Dat zou betekenen dat de Grand Prix van Nederland op 3 mei niet doorgaat. Ook de Grand Prix van Spanje op 10 mei zou dan waarschijnlijk niet doorgaan. Op 24 mei staat Monaco op de kalender, maar ook die race zou onder druk staan.

De wereldautosportfederatie FIA sprak in een eerder persbericht van een hervatting van het seizoen op 1 mei.  ,,We lezen tegenstrijdige berichten vanuit FIA en FOM. Wij hebben nog geen officieel bericht ontvangen dat we van de kalender af zijn en proberen daar helderheid over te krijgen”, geeft de organisatie van Zandvoort aan in een reactie. Later kwam er een nieuw persbericht vanuit de FIA waarin ook gesproken wordt over eind mei.

Nieuwe kalender

Het maken van een nieuwe kalender is nog niet zo eenvoudig. Niet alleen omdat alle geschrapte races een nieuwe plek moeten krijgen in een tijdsbestek van een aantal maanden. Voor Zandvoort zou worden gedacht aan de zomer, maar dat is organisatorisch een probleem. Met tienduizenden badgasten per dag puilt het kustplaatsje dan al uit zijn voegen. Hotels zullen voor al het F1-personeel niet voor het oprapen liggen.

De Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort zou de eerste race op Nederlandse bodem zijn sinds 1985. Voor de race is het circuit volledig op de schop gegaan. Zo zijn er meerdere bochten vernieuwd en is de gehele paddock vernieuwd.

Zandvoort troefde het TT-circuit in Assen af in de strijd om de Grand Prix van Nederland. Het is nog onduidelijk of Assen opnieuw in beeld komt.

menu