Doorgaan KNSB Cup zorgt voor opluchting alom

Schaatsliefhebbers kunnen zich vrijdag toch verheugen op de eerste wedstrijddag van de KNSB Cup in Groningen. Door het financiële akkoord met de KNSB is de staking van de schaatsers van de baan. De organisatie is voor het eerst in handen van House of Sports.

Spanning

Het was de afgelopen week erg spannend voor House of Sports, debuterend organisator van de KNSB Cup, en het gewest Groningen/Drenthe van de KNSB. Tot woensdagavond was het onzeker of de KNSB en schaatsers tot elkaar zouden komen over vooral de hoogte van de premiepot voor de komende jaren. Nu dat toch gebeurd is, klinkt er een zucht van verlichting. Daarmee is een staking door de schaatsers tijdens de KNSB Cup in Kardinge voorkomen.

,,We zaten in spanning of alles goed zou komen of niet’’, zegt Koen Hermens van House of Sports. ,,We konden ons niet volledig inzetten op de verkoop van kaarten voor de KNSB Cup, zolang de bond en schaatsers geen akkoord hadden. Nu dat wel het geval is, zijn we er volop mee aan de slag gegaan. Ik heb dan ook nog geen idee hoeveel mensen de komende dagen naar de wedstrijden op de schaatsbaan in Kardinge komen kijken. Gelukkig hoeven ook de schaatfans niet meer in spanning te zitten. Ik hoop dat ze massaal in hun auto springen en komen kijken.’’

Zeven keer ultimatum

Ook bij Cees Hoek, secretaris van het gezamenlijke bestuur van de gewesten Groningen en Drenthe, is de opluchting groot. ,,We hebben ons de afgelopen week heel veel zorgen gemaakt. Er werd zeven keer een ultimatum gesteld voordat de partijen (KNSB, schaatsers, gewesten en commerciële teams, red.) een akkoord bereikten. De wedstrijd om de KNSB Cup is belangrijk. Schaatsers kunnen zich plaatsen voor de eerste vier World Cups. Het was ontzettend jammer geweest als het niet door zou gaan.’’

Uiteindelijk kregen de schaatsers, die onder leiding van wereldtopper Sven Kramer met een staking dreigden, grotendeels hun zin. Aanvankelijk wilde de in de financiële problemen verkerende KNSB de premiepot van de schaatsers van 1,1 miljoen terugbrengen naar 600.000 euro. De schaatsbond, die eerder al het personeelsbestand met 30 procent inkromp, moet immers vanwege teruglopende sponsorinkomsten nog 2,7 miljoen euro bezuinigen.

Door de harde opstelling van Kramer en zijn schaatscollega’s bood de KNSB in zowat elke onderhandelingsronde aan om de premiepot te verhogen, totdat een bedrag van 975.000 euro voor de schaatsers aanvaardbaar was. Jaarlijks uit te betalen tot en met 2018, het jaar waarin de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea op het programma staan. Ook die tweejaarlijkse zekerheid was een eis van de schaatsers.

Daarnaast deed de KNSB in de onderhandelingen met de convenantgroep, met vertegenwoordigers van de schaatsers, commerciële teams en gewesten, meer toezeggingen. Zo zijn voor de schaatsteams de hogere licentiekosten van de baan, maar moeten ze ieder wel 25.000 euro bijdragen aan talentontwikkeling. En de gewesten, die eerder het geld voor ontwikkeling en begeleiding van de jongste talenten zagen geschrapt, krijgen daar van de KNSB nu weer 100.000 euro voor.

De extra financiële ruimte voor het gesloten akkoord vindt de KNSB onder meer in de verplaatsing van het EK van Polen naar Nederland in 2017 door de internationale bond ISU. Een vol Thialf kan naar verwachting 2 miljoen euro opleveren.

Schaatsliefhebbers kunnen zich vrijdag toch verheugen op de eerste wedstrijddag van de KNSB Cup in Groningen. Door het financiële akkoord met de KNSB is de staking van de schaatsers van de baan. De organisatie is voor het eerst in handen van House of Sports.

Banen

Volgens gewestelijk bestuurder Hoek ontkomt de KNSB echter niet aan andere bezuinigingen. ,,Ik denk dat het aantal banen op het bondsbureau terugmoet. Daar werken te veel mensen. Over twee jaar stopt KPN als hoofdsponsor en het is twijfelachtig of er weer zo’n bedrijf komt dat zoveel geld in het schaatsen stopt. Het is ook daarom goed om nu al te beginnen met een slankere organisatie’’, zegt de inwoner van Harkstede, die gisteren als lid van de KNSB-ledenraad met het gesloten akkoord moest instemmen.

Omdat de KNSB verlies leed op het organiseren van schaatswedstrijden is dat het komende seizoen uitbesteed aan House of Sports van eigenaar Patrick Wouters van den Oudenweijer. ,,We denken dat we door meer beleving voor de fans te creëren aantrekkelijke wedstrijden kunnen houden, die geen verlies lijden’’, zegt Hermens namens het bedrijf dat ervaring opdeed met de Coolste Baan in het Olympisch Stadion.

Opmerkelijk is wel dat Sven Kramer (net als Ireen Wüst) zijn belangen laat behartigen door House of Sports en dus dreigde een evenement van zijn eigen management door een staking te treffen. Hermens: ,,We hebben ons met wat er tussen Sven en de bond speelde niet bemoeid. Daar stonden we buiten.’’

Meer beleving

House of Sports neemt naast de organisatie van de KNSB Cup – de officiele start van het schaatsseizoen – ook die van de NK’s, de Nederlandse World Cup en het EK voor zijn rekening. ,,We zijn aan het onderzoeken hoe we voor de schaatsfans meer beleving kunnen krijgen. Dat betreft niet alleen muziek, maar ook andere zaken van het randgebeuren. Koek en zopie blijft de mensen altijd aanspreken, maar wat moet er nog meer gebeuren? Dat willen we weten. Vandaar dat we bij de wedstrijden onder de fans enquêtes gaan houden om te vragen wat er onder de supporters leeft en wat de wensen zijn. Thialf is schitterend verbouwd, dat biedt veel mogelijkheden.’’

Hoewel het gewest Drenthe/Groningen niet meer bij de organisatie is betrokken, biedt het wel de helpende hand. Secretaris Hoek: ,, Het is voor hen de eerste keer dat ze dit in Kardinge doen. Daarom lopen er de komende dagen mensen van ons mee. Als medewerkers van House of Sports ergens tegenaan lopen en vragen hebben, kunnen wij ze helpen.’’

Hij is blij dat van het gesloten akkoord niet alleen de beste schaatsers profiteren, maar ook de schaatssport in de breedte beter wordt. ,,Er komt geld voor de ontwikkeling van de schaatsers vanaf 16 jaar in de RTC’s (regionaal talentencentrum, red.), maar ook voor die van de jongere talenten van 12 tot 16 jaar. Daar hebben de gewesten straks weer budget voor.’’

De KNSB Cup wordt tot en met zondag in Kardinge verreden. Vrijdagmiddag staan vanaf twee uur de 5000 meter mannen, de 1500 vrouwen en 500 meter mannen op het programma. Dat gebeurt zonder Annette Gerritsen van Team AfterPay, onderdeel van de Groningse schaatskoepel iSkate. De 31-jarige sprintster herstelt van een knieblessure.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.