Dorian van Rijsselberghe, gewoon bijzonder

Daar staat hij dan, als tweevoudig olympisch kampioen, op het vrijwel verlaten zandstrandje van Marina da Glória in Rio de Janeiro. In het donker, met enkele cameraploegen om zich heen, wachtend op een liveverbinding. De levensgrote olympische ringen op de achtergrond maken het beeld compleet. Hier is geschiedenis geschreven.

De telefoon van de persman rinkelt. Dorian van Rijsselberghe neemt het mobieltje aan en voert een vriendelijk gesprek. Nee, premier Rutte was het deze keer niet. Wie dan wel? ,,De Texelse Courant. Die blijven me altijd volgen, waar ook ter wereld'', zegt de glorieuze ambassadeur van het eiland met een brede grijns.

Van Rijsselberghe heeft enkele uren eerder in de vervuilde baai van Guanabara een ongekende prestatie geleverd. Niet alleen heeft de 27-jarige windsurfer zijn olympische titel geprolongeerd, iets wat in deze discipline nog nooit is vertoond, hij deed dat bovendien voor de tweede keer nog voordat de medalrace was gevaren. Dat maakt hem tot een fenomeen op surfgebied, maar voor de jonge huisvader uit Los Angeles hoeft die heldenverering niet zo.

'DVR' is bijzonder, maar ook heel gewoon. De vrolijke vrijbuiter gaat graag zijn eigen gang, zoals hij altijd heeft gedaan, samen met zijn vriend en coach Aaron McIntosh. ,,Wat is beter dan twee? Drie! Maar het is nu nog te vroeg om te zeggen dat we doorgaan of niet. Ik heb nog niet eens een biertje gehad'', grinnikt de Nieuw-Zeelander.

Met pils hoef je bij Van Rijsselberghe niet aan te komen. ,,Dat lust ik niet. Caipirinha met lemon? Hmm, misschien moet ik dat hier in Brazilië maar eens proberen. Maar alles met mate hoor. Zo ben ik nu eenmaal. Ik blijf ingetogen van aard. Ik deel mijn vreugde het liefst in kleine kring. Maar vergis je niet, ik ben echt heel blij. Maar met een kater zul je mij zondag in de medalrace echter niet zien rondvaren. We maken er een nette ereronde van.''

Van Rijsselberghe schatte vooraf de kans op titelprolongatie in op ongeveer 50 procent. ,,Of ik mezelf nu heb overtroffen, weet ik niet, maar ik heb wel mijn stoutste verwachtingen overtroffen. Een herhaling van Londen had ik echt niet durven dromen. Het is een kwestie van heel hard trainen geweest, de ballen uit je broek varen met de juiste trainingspartners. Kiran Badloe bijvoorbeeld heeft me de afgelopen jaren regelmatig zoek gevaren. Dat had ik nodig om hier messcherp te zijn. Ik weet ook nog niet of ik verder ga. We zien het wel, we gaan eerst wat feestjes vieren, maar niet te gek. Ik houd het liever een beetje intiem.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.