Rémon Kwant uit Koekange is geselecteerd voor de EK inlineskaten in het Portugese Canelas.

Het toernooi wordt van 18 tot en met 25 juli zowel op de piste als op de weg verreden. Het Nederlandse team telt 14 vrouwen en 13 mannen. Opvallende namen zijn die van Marijke Groenewoud, wereldkampioene mass start op de schaats, en Elisa Dul. Lisan van der Linde uit Wanneperveen strijdt bij de A-junioren om de Europese titels. Ze traint bij Skeelerclub Nijeveen. De uit het shorttrack afkomstige Groninger Jenning de Boo is geselecteerd bij de A-junioren mannen.

Het Nederlandse team reist naar Portugal af onder leiding van de bondscoaches Frank Fiers en Valentina Berga–Belloni uit Hoogeveen. ,,Ik ben blij dat we na een coronajaar zonder internationale wedstrijden überhaupt een EK kunnen rijden”, zegt bondscoach Fiers. ,,Als team staan we er goed voor, omdat we dit seizoen toch al veel wedstrijden hebben kunnen rijden. We hebben meer kunnen doen dan de concurrentie in de ons omringende landen.”

Moeilijk in te schatten

Valentina Berga vult aan: ,,Het is wel moeilijk in te schatten hoe goed we zijn ten opzichte van het buitenland, na bijna twee jaar zonder internationale wedstrijden. Wij zijn streng geweest bij het selecteren en gaan met minder rijders naar het EK dan vorige keer. Maar dat betekent niet dat we minder medailles zullen halen, zeker niet.”

Bij de laatste EK in het Spaanse Pamplona won Nederland bij de senioren slechts zilver en brons. Bij de A-junioren was er een gouden medaille voor Bente Kerkhoff. Fiers: ,,Wij hebben de ambitie om deze keer in alle zes categorieën medailles te behalen, dus zowel bij de senioren als junioren A en B, bij de mannen en de vrouwen. We zijn hoopvol dat we daarin ook zullen slagen, want we gaan met een mooi team naar Canelas.’’

De Nederlandse selectie voor de EK:

Senioren, vrouwen Moniek Klijnstra (alleen weg), Elisa Dul, Lianne van Loon, Berber Vonk, Fleur Veen, Elsemieke van Maaren en Marijke Groenewoud (marathon). Mannen: Rémon Kwant, Glenn Nijenhuis (alleen weg), Ruurd Dijkstra, Luc ter Haar, Marc Middelkoop en Jordy Harink (marathon). Junioren A, vrouwen: Nikki Noordergraaf, Patricia Koot, Lisan van der Linde. Mannen: Jenning de Boo, Jorian ten Cate en Kayo Vos. Junioren B vrouwen: Angel Daleman, Sanne Oosterwijk, Marieke de Vries en Rosalie van Vliet. Mannen: Bret Groot, Asif Muhammad, Chris Berkhout en Pelle Bolsius.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport