Drenthe op de nominatie voor toekenning UCI-label

ASSEN/GRONINGEN De provincie Drenthe is nadrukkelijk in beeld om het UCI Bike Region Label toegewezen te krijgen. Deze uitverkiezing door de internationale wielerunie zou het WK 2020 een forse stap dichterbij kunnen brengen.

De gedeputeerden Henk Brink en Henk Jumelet vertellen vanmiddag op het provinciehuis meer over de ontwikkeling van Drenthe als fietsprovincie. Tot die tijd wensen betrokkenen zich op de vlakte te houden, maar tijdens de Superprestige in Gieten zong zondag het nieuws al rond dat Drenthe op de nominatie staat om het UCI Bike Region Label te verkrijgen.

Daarmee zou de provincie vier jaar lang internationaal in de picture komen te staan als fietsregio en een reeks UCI-evenementen toegewezen krijgen. Zo zou Drenthe de organisatie van het wereldkampioenschap biketrail binnen kunnen halen. In deze sport, waarin Rick Koekoek uit Erica een mondiale uitblinker is, moet per fiets een hindernissenparcours worden afgelegd. Met het label heeft de uitverkoren regio ook een streep voor bij de toewijzing van een evenement als het WK wielrennen in 2020, waar de provincies Drenthe en Groningen zich sinds enige tijd samen sterk voor maken. De wegwedstrijd zou moeten starten in Groningen en finishen op het TT Circuit.

De UCI geeft tijdens het WK wielrennen in Qatar, dat komend weekend begint, officieel uitsluitsel over welke regio de speciale status krijgt toegekend. Het Bike Region Label geldt als beloning voor steden en regio’s die het fietsen in de meest brede zin van het woord promoten en investeren in de bijbehorende infrastructuur en andere faciliteiten. De provincie Drenthe maakte in juni nog 7 miljoen euro vrij om de status van fietsregio verder te verhogen.

In die periode bezocht ook UCI-gedelegeerde Christopher Peck het Noorden om met eigen ogen te zien wat Drenthe als fietsprovincie te bieden heeft. Daarbij ging het niet alleen om fietsen in de zin van topsport, maar ook om faciliteiten als veilige schoolroutes, snelle fietsverbindingen voor het woon-werkverkeer en de ontwikkeling van apps en andere technische innovaties. Peck keerde enthousiast terug naar het UCI-hoofdkwartier in Zwitserland.

De UCI heeft de provincie Drenthe inmiddels verzocht om komende week naar Qatar af te reizen. Of er daadwerkelijk een Drentse delegatie wordt afgevaardigd is vanochtend onderwerp van gesprek in het college. De provincie wil graag eerst meer zekerheid van de UCI over de kans dat Drenthe het label daadwerkelijk verkrijgt. Daarover wordt vandaag nog contact gezocht met de internationale wielerkoepel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.