De internationale atletiekbaas Sebastian Coe wil geen verbod op snelle recordschoenen. De Drentse atlete Andrea Deelstra gaat met Asics haar ideale hardloopschoen voor de Olympische Spelen ontwikkelen

Andrea Deelstra liep in december op de marathon in Valencia na een aantal mislukte pogingen eindelijk de olympische limiet bij de vrouwen. Met een tijd van 2.28,28 bleef de uit Dwingeloo afkomstige atlete daar net 2 seconden binnen. De Drentse liep de limiet op Vaporfly’s van Nike. Deze wonderschoenen zorgen dankzij de carbon-plaat onder de voet, de schuimlaag en vering wereldwijd voor snelle tijden. Zo legde de Keniaan Eliud Kipchoge op deze schoenen als eerste atleet met een tijd van 1.59,40 een marathon onder de magische grens van twee uur af.

Superschoenen

Toch zegt Deelstra niet het idee te hebben dat ze dankzij de superschoenen naar de Olmpische Spelen in Japan mag. ,,Nee, dat kwam door mijn fysieke vorm. Ik was in goede doen’’, zegt de Drentse. De keus om in Valencia op de Vaporfly te lopen, werd al voor vertrek in Nederland gemaakt. ,,Ik loop normaal altijd op schoenen van Asics, maar ik had wat pijntjes. Mijn vriend zei: ‘probeer deze schoenen van Nike eens’. Die voelden voor mij het beste aan en ik heb ze mee naar Valencia genomen. Ik wilde gewoon schoenen die me lekker zaten.’’

loading  

Deelstra was niet de enige Nederlandse atleet die tijdens de marathon in Valencia de olympische limiet liep. Dat deden ook Abdi Nageeye, die de limiet eerder al had gehaald, Bart van Nunen en Frank Futselaar. Allen liepen op de wonderschoenen. De Vaporfly’s en de andere schoenen, die intussen ook door andere fabrikanten zijn ontwikkeld, kunnen niet bij iedereen in de atletiekwereld op instemming rekenen. Critici spreken van mechanische doping en noemen de Vaporfly ronduit cheaterfly.

Voorzitter Sebastian Coe van wereldatletiekbond World Athletics liet deze week in de Britse krant The Guardian weten geen verbod te willen op de superschoenen, die er inmiddels ook in uitvoeringen met spikes voor op de baan zijn.

Wereldrecord

Joshua Cheptegei and Letesenbet Gidey braken op deze schoenen in oktober respectievelijk het wereldrecord bij de mannen op de 10.000 meter en op de 5000 meter bij de vrouwen, terwijl Mo Farah en de Nederlandse Sifan Hassan op ‘de snelste schoenen ooit’ een nieuw werelduurrecord liepen.

Coe zei de innovatie op schoengebied niet te willen dwarsbomen. ,,Daar ben ik niet voor. Deze ontwikkelingen komen in cycli en er is altijd discussie over. Ik herinner me dat Adidas in het begin van deze eeuw de ‘koning onder de schoenen’ was. Gelukkig zijn schoenenbedrijven nog altijd bereid veel geld te investeren in onderzoek en ontwikkeling en daar ben ik blij om. Ik ben daar vrij nuchter in. We hebben nog niet een punt bereikt dat wereldrecords als snoepjes worden uitgedeeld.”

Geen motortje in de schoenen

Andrea Deelstra is het daar volkomen mee eens. ,,Innovatie is van alle tijden. Dat zie je ook in andere sporten. We leven niet meer in de middeleeuwen. Zo lang het niet te gek wordt, moet het kunnen. Ik bedoel: zolang er geen motortje in de schoenen wordt gemonteerd, haha.’’

De Drentse loopt normaal altijd op Asics, die inmiddels ook een snelle verende carbon schoen op de markt heeft. ,,Asics had er begrip voor dat ik in Valencia op de schoenen van Nike liep. Ik ga nu met Asics een snelle schoen ontwikkelen, waarmee ik in Japan de olympische marathon wil lopen. Dat zijn we overeengekomen. We willen samen de ideale schoen voor mij ontwikkelen, die ik ga testen.’’

Financiële armslag

Deelstra hoopt met de schoenenfabrikant een sponsorcontract af te sluiten dat haar waarschijnlijk meer financiële armslag geeft. ,,Of ik op die nieuwe schoenen harder ga lopen? Geen idee. Als ik er maar lekker op kan lopen. Verder komen er zoveel van deze schoenen op de markt dat elke atleet ze kan kopen. Dat maakt het eerlijk.’’

Fabrikant Nike kwam in 2017 als eerste met de nieuwe wonderschoenen. Ze leidden door het verende effect vanwege speciaal schuim in combinatie met een carbonplaat tot een prestatieverbetering van 1 tot 4 procent. Het schuim dempt beter en veert tegelijkertijd ook meer terug en het carbon zorgt voor extra buiging en vering. Zo kost het lopen minder energie, waardoor de marathon soms 2 tot 3 minuten sneller gelopen kan worden.

Innovatie van de schoenen

De internationale atletiekfederatie hanteert inmiddels regels wat de innovatie van de schoenen betreft. Zo mag de wegschoen maximaal één carbonplaat hebben en de zool mag niet dikker zijn dan 4 centimeter. Verder is het de verwachting dat de limieten, als iedereen sneller gaat lopen, worden aangescherpt.

Snellere tijden zorgen wel voor andere problemen. Zo heeft inmiddels ook Björn Koreman de olympische limiet op de marathon gelopen. Daarmee hebben bij de mannen nu vier Nederlandse atleten zich voor de Spelen geplaatst, terwijl er maar drie mogen meedoen. De atletiekbond zal er dus één moeten laten afvallen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport