Drie na slechtste start FC Groningen in eredivisie

FC Groningen beleeft geen goede start van het competitieseizoen. In zeven wedstrijden haalde de ploeg van Ernest Faber zes punten. Sinds de terugkeer in de eredivisie in 2000 startte de FC slechts drie keer slechter.

Na twee jaar in de Eerste Divisie, keerde FC Groningen in het seizoen 2000-2001 terug op het hoogste niveau. Dat jaar had het na zeven wedstrijden acht punten en stond het op de negende plek. De terugkeer verliep dus voorspoediger dan dit seizoen, waarin FC Groningen één keer won, drie keer gelijkspeelde en drie keer verloor. In het jaar van de terugkeer eindigde Groningen als veertiende met 33 punten.

Volgende seizoen in het Oosterparkstadion

Het tweede seizoen van de terugkeer had FC Groningen na zeven wedstrijden zeven punten, dus één punt meer dan het huidige seizoen. In het tweede seizoen eindigde Groningen net boven de streep, op de vijftiende plaats met 37 punten.

In het seizoen 2002-2003 kende Groningen de slechtste start sinds de terugkeer. Na zeven wedstrijden stond de ploeg op de laatste plaats met één punt. Nacompetitie kon net worden ontlopen wegens een salonremise tegen landskampioen PSV (0-0). Groningen eindigde door het gelijkspel op de vijftiende plaats met evenveel doelpunten als FC Zwolle, maar met een beter doelsaldo dan de blauwvingers.

In het seizoen daarna had Groningen acht punten na zeven wedstrijden en eindigde het als dertiende. In 2004-2005 speelde het in de eerste zeven wedstrijden vier keer gelijk en won het geen enkele keer. Met vier punten was dat dus een beroerdere start dan het huidige seizoen.

Euroborg

In het jaar van de verhuizing naar de Euroborg had Groningen negen punten na zeven wedstrijden, maar dankzij een geweldige reeks in het nieuwe stadion, dat in januari 2006 werd betrokken, eindigde de ploeg van Ron Jans op een vijfde plek.

In de drie seizoenen daarna had Groningen telkens meer dan tien punten na zeven wedstrijden en eindigde de ploeg in het linkerrijtje. In het seizoen 2008-2009 was Groningen zelfs koploper na speelronde zeven. De ploeg van Jans had zestien punten en hield op doelsaldo het verrassende NAC achter zich. Groningen werd uiteindelijk zesde met 56 punten. NAC is inmidels gedegradeerd.

Zo goed als de start was in 2008, zo slecht was-ie in 2009. Na zeven wedstrijden had De Trots van het Noorden vijf punten en stond het zestiende. Het was tot dit seizoen de laatste keer dat Groningen minder dan tien punten bij elkaar voetbalde na speelronde zeven.

Stabiel

Met vijftien punten en een derde plek in 2010, had Groningen de laatste uitschieter. In vijf seizoenen daarna presteerde Groningen stabiel in de start van de eredvisie. De ploeg haalde telkens tussen de tien en twaalf punten. Eenmaal eindigde Groningen als veertiende in de competitie, drie keer werd het zevende en in het jaar van de bekerwinst achtste.

Huidig seizoen

Het huidige seizoen is de op drie na slechtste start van FC Groningen sinds de terugkeer in de eredivise. De equipe van Faber won maar één keer (5-1 op bezoek bij FC Utrecht) en speelde drie keer gelijk (PSV, Sparta en Heracles Almelo).

Groningen staat met de zes punten op de twaalfde plek en er is nog weinig aan de hand. Uit de statistieken lezen we af dat het voor Groningen wel eens een onplezierig seizoen zou kunnen worden. Maar je hebt natuurlijk leugens, grote leugens en statistieken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.