Paul Gladon heeft zich tegen Fortuna Sittard niet onbetuigd gelaten. De spits van FC Emmen liet drie keer het net bollen, maar zag alle drie de treffers afgekeurd worden. Toch staat zijn naam op het scoreformulier. Rara hoe kan dat?

De voortekenen dienden zich al aan, maar aanvoerder en spits Michael de Leeuw bleek zaterdag uiteindelijk toch nog te grieperig om met FC Emmen naar Limburg af te reizen voor het strijd met Fortuna Sittard. De een zijn dood is de ander zijn brood, luidt het gezegde. Hoewel hij zijn ploeggenoot geen ziekte toewenst, was Paul Gladon (29) erg blij om tegen Fortuna in de punt van de aanval te mogen beginnen. „Heerlijk” en „leuk”, reageert de altijd vriendelijke en goedlachse Hoofddorper. „Michael appte mij nog voorafgaand aan de wedstrijd. ‘Doe je ding: scoren en winnen’, zei hij. Dat was voor mij erg fijn om te horen.”

‘Ik kon wel door de grond zakken’

Gladon kwam in de winterstop over van degradatieconcurrent Willem II, waar hij de wedstrijden voornamelijk vanaf de tribune of thuis vanaf de bank moest aanschouwen. Een contract van een half jaar bij FC Emmen leek hem gevoelsmatig de juiste keuze. Gladon stond de eerste twee wedstrijden bij FC Emmen direct in de basis (0-1 verlies tegen AZ en 1-0 verlies tegen RKC), maar maakte daarin net als het gehele team geen onuitwisbare indruk. Sindsdien moest hij het vijf duels doen met relatief korte invalbeurten en tot aan afgelopen zaterdag had hij in het rood-witte shirt het net nog niet laten bollen; iets dat aan een spits knaagt.

Tegen Fortuna Sittard prikte Gladon er drie in, maar zal je net zien: dan scoor je eindelijk en zie je ze alle drie in rook opgaan. Dat leek zaterdagavond ook het geval. De eerste treffer werd afgekeurd omdat hij zijn directe tegenstander naar de grond zou hebben gewerkt, de tweede omdat aangever Kerim Frei buitenspel stond en de derde omdat Gladon zelf buitenspel zou hebben gestaan. Die laatste beslissing werd in tweede instantie teruggedraaid en dus kwam de naam van de spits alsnog op het scoreformulier. „Ik kon wel door de grond zakken. Als je van die drie er geen één maakt... dat zou heel zuur zijn. Dat-ie ‘m dan terugdraait is wel lekker.”

‘Als we alles verliezen is het klaar’

De achterstand op zowel de vijftiende- als zestiende plek is na afgelopen weekend slechts één punt, en Gladon weet het dan ook zeker: het worden nog ‘een paar leuke’ weken. „Toen ik hier tegen het einde van de winterstop kwam, hadden we zes punten en nog geen enkele overwinning geboekt. Nu zijn we zeven wedstrijden op rij ongeslagen en hebben we drie wedstrijden gewonnen. Dat is wel heel extreem, dat presteren over het algemeen alleen maar clubs als Ajax. Nu moeten we zo doorgaan. We beseffen echter wel dat we op dit moment nog niets hebben. Als we vanaf nu alles verliezen is het klaar.”

Aan de sfeer in de groep zal het volgens de Hoofddorper niet liggen. „Daar had ik het onlangs nog met Michael (Verrips, doelman, red.) over. Wij kwamen ongeveer tegelijk bij FC Emmen, op het moment dat ze de gevoelige 2-0 nederlaag tegen Willem II hadden geleden. De sfeer op de club was goed, de jongens hadden het leuk en er leek niets aan de hand. Bij Willem II, waar ik vandaan kwam, was de sfeer heel anders. Toen dachten Michael en ik: dit is niet normaal. Het is belangrijk dat iedereen het naar z’n zin heeft en hard werkt. Het is een leuke groep, goeie gasten. Je ziet dat dat nu zijn vruchten afwerpt. De dingen zijn op hun plek gevallen. Als we zo doorgaan, zijn er weinig ploegen die van ons gaan winnen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Emmen