Erik Bouwman aan het werk als bondscoach van de Duitse langebaanschaatsers.

Duitse schaatsers steunen Groninger Erik Bouwman, ze willen de bondscoach niet kwijt

Erik Bouwman aan het werk als bondscoach van de Duitse langebaanschaatsers. Foto: SCS/Soenar Chamid

Steeds meer Duitse schaatsers keren zich tegen het aangekondigde ontslag van de Groninger Erik Bouwman als bondscoach. Ze willen hem niet kwijt.

Het ontslag van Erik Bouwman als bondscoach van de Duitse schaatsbond is bij de schaatsers in ons buurland niet goed gevallen. Steeds meer Duitse langebaanschaatsers keren zich tegen de beslissing van interim-voorzitter Matthias Grosse, tevens partner van schaatsster Claudia Pechstein, om de Groninger per 31 juli op de keien te zetten.

,,Nadat die beslissing bekend werd gemaakt, meldden zich direct al drie schaatsers bij mij die het niet met het ontslag van Bouwman eens waren. Dat zijn er inmiddels zo’n zeven, al is er een enkeling (Pechstein, red.) die er anders over denkt’’, zegt Moritz Geisreiter.

‘Het lijkt moeilijk, zo niet onmogelijk om het ontslag nog terug te draaien’

Hij is de gekozen ‘Athletensprecher’ van de schaatsers, die als officiële woordvoerder voor hen optreedt. Volgens hem zouden de schaatsers, die inmiddels aan hun trainingen op het zomerijs van Inzell zijn begonnen, graag met Bouwman op de ingeslagen weg verder gaan.

,,Maar of dat kan hangt van de gerechtelijke procedure af die Bouwman tegen zijn ontslag heeft aangespannen. Hoe dat afloopt is op dit moment niet te voorspellen. Als je kijkt hoe de partijen nu tegenover elkaar staan, lijkt het moeilijk, maar niet onmogelijk om het ontslag nog terug te draaien’’, vindt de oud-schaatser Geisreiter.

Claudis Pechstein zal geen traan om Bouwman laten

Routinier Claudia Pechstein (48) zal in ieder geval geen traan laten om het ontslag van Bouwman. Zij en haar vriend Grosse, die onlangs bij de Duitse schaatsbond DESG tijdelijk als hoogste bestuurder werd aangesteld, liggen al langer met de Groningse bondscoach flink overhoop

Volgens Bouwman was Pechstein niet langer welkom in de Duitse langebaanselectie. Hij nam het de veelvoudig kampioene kwalijk dat ze bij de WK afstanden begin dit jaar niet mee wilde doen aan de ploegenachtervolging, maar de voorkeur gaf aan haar individuele afstanden. ,,Pechstein is alleen in zichzelf geïnteresseerd en heeft nooit iets gedaan in het algemeen belang’’, luidde deshet harde oordeel van Bouwman.

De boze schaatsster spande zich vervolgens in om haar geliefde Grosse op de voorzittersstoel van de Duitse schaatsbond te krijgen. Dat lukte onlangs, mede omdat Pechsteins vriend zei voor de financieel noodlijdende schaatsbond met B&O-Gruppe uit Bad Aibling een grote sponsor te hebben gevonden. Na de aanstelling van Grosse was het tijd om met Bouwman af te rekenen. Dat idee heeft woordvoerder Geisreiter ook: ,,Het lijkt er veel op dat er een persoonlijke rekening vereffend wordt.’’

Wraakneming van kamp Pechstein

Bij de wraakneming van het ‘kamp Pechstein’ door Bouwman te ontslaan zijn de schaatsers niet tevoren geraadpleegd. Geisreiter: ,,Het gaat hier om een persoonlijk conflict. Met de sportieve gang van zaken heeft dit niets te maken. De schaatsers zijn geschokt. Ze zijn zeer positief over Bouwman en werken graag met hem. Ze vinden hem een goed mens, die verder goede contacten heeft met de lokale coaches en de regionale trainingscentra.’’

Volgens hem is er een groot probleem ontstaan door het ontslag van de Groninger. ,,Ze trainen nog op zijn schema’s. Blijft dat zo of gaat dat veranderen? Dit geeft veel onzekerheid.’’ Wie Bouwman eventueel moet opvolgen is nog onbekend. Interim-voorzitter Grosse noemde in dat verband de namen van Gunda Niemann-Stirnemann, André Hoff-mann en Jenny Wolf, die al als trainer bij de schaatsbond werkzaam is.

Grosse: ‘ Om te kotsen

Grosse, die door de val van de muur zijn carrière als Oost-Duits beroepsmilitair beëindigd zag, noemde het ontslag van Bouwman onvermijdelijk. Volgens hem was de Nederlander door zijn beledigingen aan het adres van zijn vriendin Pechstein en hemzelf niet meer te handhaven. ,,Een bondscoach die de strijd om het hoogste ambt binnen de bond (Grosses aanstelling, red.) als een grap omschrijft en de succesvolste Duitse schaatsster ooit, Claudia Pechstein, ‘om te kotsen’ vindt, hoort niet in deze functie”, stelde hij. Volgens Grosse was het tijd om bij de bond ‘orde op zaken te stellen’.

Hij hoopt in september definitief in de functie van voorzitter te worden gekozen. Grosse lijkt bij de in grote financiële problemen verkerende Duitse schaatsbond de belangrijkste kanshebber op die baan. ,,Of er moet nog iemand anders met een grote sponsor komen. Maar daar is niets over bekend’’, zegt Geisreiter.

menu