Dumoulin kan leven met een keer tweede zijn

Zijn briljante Tour de France werd niet nog briljanter. In de tweede tijdrit haalde Chris Froome hoogstpersoonlijk een streep door de derde dagzege van Tom Dumoulin.

Tweede worden na twee eerste plaatsen. Het blijkt toch wat makkelijker dan anders, merkt Tom Dumoulin na achttien dagen Tour de France. Anderhalf uur heeft hij als virtueel dagwinnaar op een campingstoel in de tent van de NOS gezeten als de als laatste gestarte Chris Froome in Megève zijn snelste tijd aan het einde van de middag verpulvert.

Over 17 kilometer is de tweevoudig tourwinnaar liefst 21 tellen sneller. Er zijn in het verleden kleinere verschillen met bijvoorbeeld Tony Martin geweest, waarna de doorgaans zo kalme Limburger transformeerde in een rondrazend scheldkanon. Maar na de gewonnen bergrit in Andorra en de strakke tijdrit in de Ardèche heeft hij nu meteen vrede met plaats twee.

,,Het had heel mooi kunnen zijn, drie ritzeges. Maar twee ritten en een keer tweede, dat is nog steeds wel heel mooi’’, beseft hij direct. ,,Daar had ik van tevoren blind voor getekend.’’

Het is ook niet dat dit verlies van de man die zondag zijn derde Tour de France gaat winnen onverwacht komt. Als Dumoulin, anderhalf uur eerder gestart, rond de klok van vier uur zijn tijdritfiets in het tentje van de NOS op een rollenbank monteert voor een cooling-down, vreest hij zelf al dat dit niet de dag is dat de triptiek van Erik Dekker (drie ritzeges in de Tour van 2000) geëvenaard wordt.

Waar een verzameling roodverbrande en in zijn nek hijgende landgenoten alleen de rappe eindtijd van 31.04 en het jaloersmakende gemiddelde van 33 kilometer per uur ziet, voelt Dumoulin zijn benen. En die twee machtige stelten, die voelden onderweg niet zo goed als eerder in deze Tour.

,,Ik denk niet dat dit genoeg gaat zijn’’, waarschuwt hij dan al. ,,Ik kon eerlijk gezegd helemaal niet doen wat ik wilde en denk zelfs dat ik me op het eerste deel van de klim zelfs een beetje opgeblazen heb. Dat ik iets te gretig ben geweest. Het was wel gewoon goed, maar ik denk dat Froome dit nog wel gaat verbeteren.’’

Zo goed kent hij zijn eigen lichaam dus. Tijden en gemiddeldes heeft hij niet nodig. Het gevoel is bepalend. Want zijn blik in de glazen bol blijkt helemaal juist. Fabio Aru en Richie Porte komen beiden op twaalf tellen van de tijd van de nationaal kampioen van Giant-Alpecin. Maar Froome gaat er 0.21 onderdoor. ,,Heeft Chris het toch net wat beter ingedeeld. En ik denk ook dat zijn benen nog net even ietsje beter zijn’’, reageert Dumoulin dan meteen al berustend.

Het allerbeste is er bij de Nederlandse toursensatie wel af. Dat was zondag al voorzichtig te zien in de bergrit naar Culoz, waar hij voorop belandde, maar op de Grand Colombier moest passen.

Daarna hield hij zich koest voor die 17 kilometer tegen de klok tussen Sallanches en Megève. Nog één laatste keer diep gaan voor zijn hoofddoel van het seizoen: de Spelen in Rio de Janeiro.

,,De komende dagen hoef je van mij dan ook niets meer te verwachten’’, besluit Dumoulin dan ook. ,,Ik ga de Tour uitrijden. Ook dat doet pijn, maar ik ga niet meer in het rood. Een laatste keer was vandaag gepland, maar tot in Rio is dat nu niet meer de bedoeling.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.