Tijdens het EK geven vier noordelijke kopstukken uit het betaald voetbal beurtelings hun visie op de actualiteit. Vandaag: FC Emmen-trainer Dick Lukkien.

Spectaculair was de finale niet. Engeland ging terug naar vijf verdedigers, zodat ze de zijkanten dicht konden bouwen. Daarmee werd de gevaarlijke dynamiek die Italië met name op links heeft aan banen gelegd. In de eerste helft had Engeland dat erg goed voor elkaar.

Dat spelen met vijf verdedigers niet per se heel verdedigend is, bleek wel uit het doelpunt van Engeland; de ene back gaf de assist op de andere back. Het kan dus aanvallend zijn.

Harry Kane deed het voor rust erg goed. Hij liet zich vaak uitzakken naar het middenveld. Hij heeft kennelijk geluisterd naar een oude wijsheid van Johan Cruijff: als de tegenstander twee goede mandekkers heeft, moet je ze niet laten dekken.

Het antwoord van Italië na rust was interessant. Lorenzo Insigne liet zich meer uitzakken naar het middenveld, waardoor Italië daar een mannetje meer creëerde. Het centrale drietal van Engeland vond dat niet prettig.

Ik heb dit toernooi veel wedstrijden gezien met interessante tactische ingrepen en mooie oplossingen van voetbalproblemen. Het is lastig te zeggen of de twee beste coaches van het toernooi in de finale tegenover elkaar stonden. De Deense coach deed tegen Wales een geweldige omzetting en de Tsjechische coach had een uitstekend plan tegen Nederland.

De rol van een trainer moet je niet overschatten, maar je moet hem ook niet onderschatten. Hij kan van alles bedenken, maar de spelers moeten het nog wel kunnen uitvoeren. De trainer moet ervoor zorgen dat de ploeg de macht op het veld heeft en dat een speler net iets meer kan brengen dan in hem zit.

Het toernooi is nu voorbij. Ik heb twee, drie écht goede wedstrijden gezien, maar dat zijn er niet genoeg om te zeggen dat het een spectaculair toernooi was.

Ik gunde Engeland de titel, maar niet als trainer en liefhebber van de sport. Italië heeft mij dit toernooi veel meer vermaakt en ben daarom blij dat ze hebben gewonnen. Het is bovendien mooi dat de beste keeper van dit toernooi een heldenrol vervulde in de finale.

Overigens wil ik de rol van onze vriend uit Oldenzaal niet onderbelicht laten. Björn Kuipers floot werkelijk een geweldige wedstrijd, echt foutloos.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
EK voetbal