Hakim Ziyech is zeker van zijn transfer naar Chelsea, de vraag is alleen wanneer hij naar Engeland gaat. Hetzelfde geldt voor Mike te Wierik (27) van FC Groningen. Hij heeft al getekend bij Derby County. „Verder weet ik nog niks.”

Hij is net bij FC Groningen geweest voor een behandeling aan zijn knie. Zal hij ooit nog in het groen-wit spelen? Mike te Wierik heeft geen idee. De vertrekkende aanvoerder krijgt berichten in de app en op Facebook van fans die heel erg hopen van wel. „Als het kan, wil ik graag spelen.”

Er rijdt een trekker op de weg, zegt hij. „Wacht, ik haal even in.” Interviews in coronatijd gaan altijd via de telefoon. De oud-speler van Heracles is onderweg naar Dalfsen, waar zaakwaarnemers Harold en René Eijkelkamp wonen. Hij moet zijn handtekening zetten onder een soort ontslagbrief. „Je moet formeel het contract opzeggen bij je oude club.”

Perfecte competitie

De oude club is Groningen, de nieuwe is het Derby County van trainer Philip Cocu. Te Wierik speelt komend seizoen in de Championship, op het tweede niveau van Engeland. Maar de clubs zijn er vrijwel allemaal veel groter dan die in de eredivisie. „Een perfecte competitie voor mij, zei Joey Pelupessy laatst tegen me.”

Pelupessy is speler van Sheffield Wednesday en een goede vriend. Ze speelden samen bij Heracles en komen nu weer bij elkaar in de buurt te wonen. „Joey zei: ‘Wij moeten het hebben van inzet, loyaliteit en hard werken. Niet van groots talent, zoals Ziyech.’ Dat is zo en past in het Championship. Ik kijk er echt naar uit om daar te spelen.”

Terwijl Te Wierik zich zo goed en kwaad als het kan voorbereid op zijn verhuizing naar Engeland, gaat de aandacht in Nederland uit naar Ajacied Hakim Ziyech en zijn aanstaande transfer naar Chelsea. Want hoe werkt het als de competitie langer doorgaat in Nederland? Wanneer mag of moet hij dan gaan?

„Er is veel onduidelijkheid over. Ik las laatst dat het bij contracten die aflopen weer anders werkt dan bij een koop of verkoop van een speler. Ik loop uit mijn contract. Dus het kan zijn dat ik na 1 juli niet voor Groningen kan uitkomen en niet voor Derby. Het blijft gissen.”

loading

Huis en auto regelen

Hij heeft een luxepositie, geen zorgen over de toekomst. „Ik heb een nieuwe club, maar pieker toch wel over hoe het verdergaat. Ik zou naar Engeland gaan om een huis te zoeken, maar dat kon niet. Ik heb veel contact met teammanager Adam. Hij kijkt voor me uit. Alleen, heeft het al zin om een huis te huren? Moet ik al een auto regelen?”

„Meteen daarna lach ik erom, want zet het in perspectief en dan mag ik er niet eens over piekeren. Er is iets groots aan de hand, een ramp in de wereld. Alles verbleekt als je daaraan denkt. René Eijkelkamp zei tegen me dat hij blij is dat ik daar zo mee bezig ben. Velen doen dat blijkbaar niet. Daar kan ik met mijn kop niet bij.”

In de hele voetbaltak werken zoveel mensen. Supporters geven hun ziel en zaligheid voor de club

Mondkapjes rondbrengen

Te Wierik komt zelf ook in actie tijdens crisistijd. Hij bracht mondkapjes rond in Hengevelde. Zijn schoonvader heeft een bruidswinkel en maakt kapjes voor zorginstellingen en ouderen die thuis wonen. „We gingen langs de deuren, even een praatje maken. Een man vroeg: ‘Je komt me bekend voor, loop je niet hard?’ Haha, mooi. En zeg zelf: wat zijn wij als voetballers nog als er niet gevoetbald wordt? Niets toch?”

Als te Wierik boodschappen doet, neemt hij wat extra’s mee voor andere mensen. Dat legt hij in de kerk in hartje Hengevelde neer, voor de voedselbank. Oma krijgt bloemen, met Groningen werd er geld ingezameld voor een paasactie voor ouderen in isolatie. „Ik ben totaal geen heilig boontje, maar ik vind wel dat we er voor elkaar moeten zijn. Hoe beter we het doen, hoe eerder het normale leven weer begint.”

Corona relativeert als niets anders, merkt hij. „Het is een eyeopener. Ga het bos in, geniet van het feit dat je thuis bent. Stop met gevlieg en gehaast. Waardeer dat je naar huis kunt en loop niet te zeuren dat je even niet op bezoek kunt bij mensen. Mijn moeder werkt in de zorg, ze kreeg in het begin amper bescherming. We kunnen ons beter boos maken om dat soort zaken, in plaats van als een stel debielen in de rij voor de meubelboulevard te gaan staan.”

Waarom stoppen?

„Wacht even hoor, ik moet nu weer een vrachtwagen inhalen.” Gelach aan de andere kant. „Er rijdt echt niemand op de weg, alleen tussen Groningen en Dalfsen is er verkeer, volgens mij.”

Te Wierik vindt, net als veel aanvoerders in de eredivisie: als het verantwoord is, spelen we graag door. Waarom stoppen als het wel kan? „In de hele voetbaltak werken zoveel mensen. Supporters geven hun ziel en zaligheid voor de club. Ik denk dat ze uiteindelijk blij zijn als ze in elk geval op televisie weer een pot voetbal kunnen zien. Het is niet gek om ergens naar te verlangen.”

Het is nog 6,6 kilometer tot Dalfsen, waar zijn handtekening een formeel einde maakt aan drie seizoenen bij FC Groningen. „Toen ik als jonge jongen bij Heracles kwam, droomde ik van een transfer naar Engeland. Ik ga dat nu dus echt meemaken. Het trainingscomplex van Derby… wow, dat is niveau Premier League. Er liggen zeventien velden en er is een zwembad - niet normaal. Daar zeggen ze: eerst het gras, dan de rest. Echt, er is geen zwart sprietje te bekennen. Nederland is voetbalgek, Engeland ademt voetbal.”

50 miljoen

Te Wierik vindt het prettig dat alles rondom zijn transfer al voor de coronacrisis is geregeld. Hij is een van de weinige spelers in Nederland die al zeker is van een mooie stap. „Al weet ik niet wat er was gebeurd als het niet zo was gegaan. Spelers in Engeland hebben de vraag gehad om salaris in te leveren, en het zou gek zijn als een club in de transferperiode dan 50 miljoen gaat betalen voor iemand. Het zou kunnen dat een transfervrije speler aantrekkelijker wordt. Maar niemand weet het.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus