FC Groningen gaat een bijzonder seizoen tegemoet. De Trots van het Noorden jubileert. Op 16 juni bestaat de club 50 jaar. Er zal op vele manieren worden stilgestaan bij dat heugelijke feit. Een spectaculair initiatief is de webfilm die Meinoud Sportel maakt voor Dagblad van het Noorden . Hij zoekt supporters die hun herinneringen en verhalen willen delen.

Op deze vrijdagmiddag trekt Meinoud Sportel net de Zweedse voordeur van Jan Nordström achter zich dicht. De 76-jarige Scandinaviër was begin jaren zeventig de eerste doelman van FC Groningen. Feitelijk was Nordström de opvolger van de legendarische GVAV-keeper Tonny van Leeuwen, die een dag voor de oprichting van FC Groningen bij een auto-ongeluk om het leven kwam.

Sportel, maker van audiovisuele producties, is onder de indruk van het verhaal van Nordström. ,,Het drama dat voorafging aan zijn komst naar Groningen heeft enorme indruk op deze man gemaakt’’, vertelt Sportel. ,,Het was destijds een bewuste zet van het bestuur om een buitenlandse keeper te halen, een naam die niemand hier kende. Het zou namelijk een enorme klus worden om in de voetsporen van Tonny van Leeuwen te treden. En dat bleek ook wel. Nordström vertelde dat zijn eerste wedstrijd in het Oosterpark de benefietwedstrijd voor de vrouw van Tonny van Leeuwen was. Hij voelt nog het intense verdriet. Het maakte enorm veel indruk.’’

‘Die zou Tonny hebben gehad’

Nordström werd ook niet zomaar geaccepteerd in de spelersgroep. Al gauw klonk bij tegendoelpunten verwijtend dat ‘Tonny die wel gehad zou hebben’. ,,Totdat Piet Fransen de boel een keer bij elkaar heeft geroepen en heeft gezegd dat het afgelopen moest zijn, omdat Nordström gewoon een goede keeper was. En dat was ook zo’’, zegt Sportel.

Het is een van de verhalen die in het jubileumjaar van FC Groningen terug te lezen en te zien zal zijn op de speciale applicatie op de website van Dagblad van het Noorden , waar de gehele historie van de noordelijke voetbaltrots in blokken van tien jaar voorbij zal komen. Sportel loopt al tien jaar rond met het idee voor een digitaal naslagwerk van de historie van FC Groningen in zowel beeld, geluid als geschrift. Een ‘ oral history -project’ zoals hij het zelf noemt. ,,Of zeg maar een webfilm. Ik wilde het al maken bij het 40-jarig bestaan. Toen is het er niet van gekomen, maar het is altijd in mijn hoofd blijven zitten.’’

Een eind op dreef

Inmiddels is Sportel een eind op dreef met zijn research. Hij wil de geschiedenis van FC Groningen vertellen door de ogen van zowel (oud-)spelers en trainers als de supporters. Het is zijn bedoeling vijftig spelers te interviewen en vijftig tot honderd fans. De verhaallijn wordt ondersteund door foto’s, teksten en fragmenten van wedstrijden, die straks via een muisklik op de website van Dagblad van het Noorden tevoorschijn te toveren zijn.

In de jubileummaand juni zal de eerste episode van 1971 tot 1981 online verschijnen. Een verhaal dat begint met de impact van de dood van Tonny van Leeuwen, dat verder gaat met een vedette als Piet Fransen, de Stadjers Hugo Hovenkamp en Peter Eimers en buitenlandse spelers als Bjarne Jensen (,,daar ga ik volgende week naartoe’’) en dus Jan Nordström. Het tijdperk eindigt met de nieuwe lichting onder aanvoering van Jan van Dijk, Henk Veldmate en Peter Houtman, die in 1980 met Theo Verlangen als trainer kampioen werd.

De andere decennia worden in de loop van het jubileumjaar stapsgewijs aan het online dossier toegevoegd, totdat de webfilm aan het eind van het jaar compleet is. Tegen die tijd verschijnt er ook een boek naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van FC Groningen: Modder aan de poten en aanvallen . In dit boek worden vijftig portretten van spelers gepubliceerd, geschreven op basis van verhalen van supporters. In het boekwerk worden QR-codes opgenomen, die na het scannen leiden naar vijftig unieke films over deze spelers.

Medewerking supporters

Om zijn werk compleet te maken hoopt Sportel op de medewerking van zoveel mogelijk supporters. Hij roept mensen die herinneringen en verhalen hebben over de historie van FC Groningen - van de vroege jaren zeventig tot de meest recente seizoenen - op zich te melden. Dat kan via de website 50jaarfcverhalen.nl . Eerst nog alleen aan de hand van de thema’s van het eerste decennium, later volgen ook de andere periodes.

,,Supporters kunnen daar hun mooiste herinneringen aan spelers of wedstrijden kwijt’’, zegt Sportel. ,,Een deel van deze verhalen wil ik opnemen in het filmproject. De mensen die hun gegevens achterlaten kunnen gebeld worden voor een interviewafspraak. Ik hoop op zoveel mogelijk reacties. Samen kunnen we de historie van FC Groningen laten herleven.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport