Café Centrum in Delfzijl fungeert als decor van het Open Nederlands pokerkampioenschap. Tussen balende verliezers is er ook gejuich bij een heuse royal flush.

,,Zie jij wat ik zie?’’, vraagt toernooiorganisator Evert-Jan van IJzendoorn wijzend naar een paar kaarten op een van de vier pokertafels in het knusse Café Centrum. Op de tafel ligt een ruiten vrouw, ruiten aas, klaver drie, ruiten heer en een ruiten tien. ,,Daar kan mooi eentje tussen’’, doelt hij op de ruiten boer.

Twee spelers jongleren zenuwachtig met hun fiches. Op tafel ligt een flinke stapel. Heeft één van hen die ruiten boer, de kaart die ervoor zorgt dat de hoogst mogelijke combinatie kan worden gemaakt: de royal flush?

loading  

Heeft iemand de ruiten boer?

Marcel Kuijper uit Drachten draait zijn kaarten open. Enkele kreten van verbazing stijgen op vanaf de tafel. Hij heeft de ruiten boer! ,,Yes!’’, roept hij uit. Hij pakt de stapel fiches uit het midden. Dan pakt hij z’n telefoon. ,,Hier moet ik even een foto van maken.’’

Kuijper heeft even geen pokerface. ,,Ik dacht: shit, rustig blijven nu. Wauw!’’ Hij neemt nog een paar slokken van zijn biertje, de lach is niet van zijn gezicht te krijgen. Bij de felicitaties verontschuldigt Kuijper zich voor zijn zweethandje. Bij zo’n schitterende combinatie is dat hem vergeven. Helaas voor Kuijper wordt er niet om echt geld gespeeld. Dat mag niet in Nederland.

loading  

'Soms een beetje pech, soms een beetje geluk'

Het toernooi in Delfzijl is een van de 130 voorrondes voor het Open Nederlands Kampioenschap Poker (ONKP). De winnaars plaatsen zich voor de finale van 2 juli in Ermelo. De nummer twee heeft ook nog een kans op de finale, maar moet eerst nog een halve finale spelen.

Kees Torenbeek is ook aanwezig. De Groninger werd vorig jaar, tijdens de eerste editie, tweede in de finale in Ermelo. Hij is er deze keer al uit als de royal flush valt.

Het lijkt hem weinig te doen. Of is dat bluf? ,,Nee, soms heb je een beetje pech. Vorig jaar had ik een beetje geluk’’, legt Torenbeek uit. ,,Hoewel ik vind dat je bij pokeren geen geluk of pech mag hebben.’’

loading  

Die laatste hand

Torenbeek is niet de eerste die uitvalt. Van de 31 deelnemers in het café staakt steeds eentje de strijd. De ene verliezer accepteert het gelaten, de ander heeft er meer moeite mee. Een man die verderop in het café zijn geluk beproeft op een gokkast houdt het langer vol. Al lijkt het hem niet mee te zitten. Vaker gaat zijn hand naar de gleuf dan naar de stortbak.

Edwin Haak uit Bedum is een van de balende verliezers. Hij staat met een blikje Red Bull en een sigaretje buiten. Hij ijsbeert en schudt z’n hoofd. ,,Tssk. Acht, negen, tien, jack, queen’’, gromt hij. ,,Een straat… En hij pakt op het einde een flush… Ik had moeten folden. Pff, acht, negen, tien, jack, queen.’’

Met Haak zijn er meer die achteraf prima wisten wat ze hadden moeten doen. Het komt allemaal op hetzelfde neer: dat laatste handje hadden ze weg moeten gooien. Kenny Rogers leerde het al in zijn lied The Gambler: ‘You’ve got to know when to hold ‘em/ Know when to fold ‘em/ Know when to walk away/And know when to run.’

Niet iedereen wist dat moment goed in te schatten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport