Het lag in de lijn der verwachting, maar de teleurstelling om het definitieve besluit was er niet minder om onder de vele motorsportliefhebbers in Noord-Nederland. Assen zal het een jaar zonder de TT moeten doen.

Geen enkele tak van sport ontkomt aan de tentakels van de coronacrisis, maar de ene tegenslag laat zich meer voelen dan de andere. De definitieve afgelasting van de TT bezorgde motorsportminnend Nederland gisteren een zware kater.

Het besluit van het bestuur van het grootste eendaagse sportevenement van Nederland was even historisch als onontkoombaar. Voor het eerst in 75 jaar wordt de TT niet verreden. Sinds 1925 stonden de Asser races, met uitzondering van de oorlogsjaren, onafgebroken op de kalender.

,,Het is een trieste breuk met ons mooie en roemrijke verleden’’, zo liet de organisatie gisteren teleurgesteld weten nadat de onheilstijding wereldkundig was gemaakt. Aanvankelijk leek er gekoerst te worden op een TT zonder publiek en werd nog gehoopt op een plekje op een eventuele nieuwe racekalender voor het najaar. Door beide opties ging een streep.

Een TT zonder de 165.000 man publiek die normaliter de poort was gepasseerd tijdens het weekeinde van 28 tot 30 juni zou financieel onverantwoord zijn geweest. De scheur in de broek is nu al groot genoeg. De TT beslaat met een omzet van 7 miljoen euro de helft van de jaarlijkse begroting van het TT Circuit. Dat heeft als doekje voor het bloeden een behoorlijke oorlogskas waarmee het deze tegenslag zal overleven, al wacht er wellicht nog meer rampspoed als andere grote evenementen na de zomer geen doorgang kunnen vinden.

Teleurstelling

,,Natuurlijk is de teleurstelling groot, maar het is een keuze die logisch is in deze tijden van onzekerheid. De gezondheid van de fans en alle betrokkenen heeft de hoogste prioriteit. We kijken hoopvol vooruit en maken van de TT van 2021 een motorfeest als nooit tevoren’’, zo klonk het gisteren gedesillusioneerd, maar tegelijkertijd hoopvol in Assen.

Ook op het allerhoogste niveau, bij de Spaanse moederorganisatie Dorna, stak de hoogste baas Carmelo Ezpeleta zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. De organisator van de MotoGP doet er alles aan om de hoop levend te houden dat er dit seizoen nog wordt geracet, maar voorlopig krijgt Dorna alleen maar teleurstelling op teleurstelling te verwerken. Eerder al moesten de races van Qatar, Thailand, Verenigde Staten, Argentinië, Spanje, Frankrijk, Italië en Catalonië worden gecanceld. Gisteren kwamen daar naast de TT de MotoGP’s van Duitsland en Finland bij.

Dat er met de TT een iconische race van de kalender van 2020 verdween, doet Ezpeleta pijn. ,,Het TT Circuit had de eer om het enige circuit ter wereld te zijn waar sinds de start van het WK in 1949 onafgebroken werd gereden, maar het is de situatie waar we mee te maken hebben. Het coronavirus is iets dat we nog niet eerder hebben gezien, dat we nog nooit hebben meegemaakt. De Nederlandse regering heeft alle evenementen tot eind augustus verboden. Omdat een TT zonder publiek ook geen optie is, is het onmogelijk om dit jaar te racen in Assen. We hebben in overleg met de lokale promotor gekozen voor een nieuwe afspraak in 2021.’’ Reeds aangeschafte kaarten voor de TT blijven geldig tot volgend jaar.

Hoop voor Gamma Racing Day

Een evenement dat nog wel hoop mag koesteren, is de Gamma Racing Day. Het grootste auto-, motor- en kartrace-evenement van Europa vindt normaliter in augustus plaats, maar heeft in overleg met het TT Circuit een nieuw weekend gevonden, van 25 tot met 27 september. Ook de DTM (4-6 september) en de British Superbike (18-20 september) staan nog op de kalender.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus